Kina sender klare advarselsskud til hele verden – men seks danske partier er klar til Taiwan

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Kina havde flere gange advaret om, at det ville få »alvorlige konsekvenser«, hvis den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi besøgte Taiwan. Det gjorde hun nu alligevel. Nu melder ordførere fra seks danske partier klar til en tur til Taiwan, når det forventede danske efterårsvalg er overstået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til denne fredag morgens nyhedsoverblik. Weekenden står for døren, og efter en lang og meget varm uge, ser temperaturerne ud til at tage sig et dyk.

Kold luft er der også mellem Normstormerne og en københavnsk borgmester, som nu vil trække stikket til organisationen. Eller mellem Kina og USA, efter at først Nancy Pelosi og senere en hel delegation af amerikanske politikere denne måned aflagde besøg i Taiwan.

Nu lader det til, at danske politikere er på vej til at følge trop – og det er ikke uden risiko.

Vi skal også forbi 10.000 tilfældige borgere fra hovedstadsområdet, som meget snart vil modtage en særlig invitation – og en russisk elitesoldats tilståelser.

Vi begynder her, hos Berlingske.

Nu stempler borgmester ind i normstormerdebatten: Vil stoppe samarbejdet

Efter flere måneder med høj bølgegang på Københavns Rådhus træder børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) ind i debatten om Normstormerne – organisationen, som udbyder undervisning i normkritik og antimobning til de københavnske folkeskoler.

Står det til borgmesteren, skal det snart være slut. Jakob Næsager stiller nu et forslag om at trække stikket til organisationen.

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager vil trække stikket til Normstormerne. Og gerne inden længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Som konservativ er jeg betænkelig ved, at Normstormerne skal undervise i klasserne. Jeg synes, at deres holdninger er problematiske. De langer ud efter heteroseksuelle og skaber en polarisering i seksualdebatten. Jeg er betænkelig ved, om der bliver skabt mere kønsforvirring, navnlig blandt de yngste elever,« siger han.

Onsdag fremsatte Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti et forslag om, at de vil forsøge at stoppe samarbejdet med Normstormerne, når bevillingen udløber i 2023. Jakob Næsager mener dog, at man bør gå endnu længere: Han vil have forvaltningen til at undersøge, om de dele af Normstormernes bevilling, der endnu ikke er udbetalt, kan rulles tilbage.

På forslaget er DF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance allerede med – og også Venstre tilkendegiver efter nøje overvejelser, at partiet er klar til at stemme for.

Hele historien får du her hos Berlingske.

Kina sender klare advarselsskud til hele verden – alligevel er seks danske partier klar til Taiwan

Spændingerne mellem Kina og USA er taget gevaldigt til, efter at den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi – og senere en hel delegation af amerikanske politikere – tidligere på måneden besøgte Taiwan. Næppe var Pelosi nået ud af Taiwan, før den hidtil største kinesiske militærmanøvre omkring øen blev indledt.

Kina havde forinden advaret om, at besøget ville få »alvorlige konsekvenser« – og har sidenhen sendt missiler over Taiwan og truet med en decideret invasion. Dermed forsøger man at sende et klart signal til USA og alle andre om, at politiske besøg i Taiwan ikke vil blive tolereret.

På forsiden af dagens Politiken kan man læse, at ordførere fra seks danske partier støtter en rejsedelegation med danske politikere til Taiwan efter et forventet efterårsvalg herhjemme.

Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten, Radikale og Danmarksdemokraterne bakker op, og Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, fortæller, at en gruppe politikere planlægger en tur til efteråret.

»Det, Taiwan har brug for nu, er vores opbakning. Det er vi nødt til at holde fast i – at selvfølgelig skal Taiwan ikke isoleres på den måde, som Kina ønsker det,« siger han.

Hvis en dansk politisk delegation rejser til Taiwan, risikerer den at udløse en diplomatisk straffeaktion fra Kina, advarer Andreas Bøje Forsby, som forsker i kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Historien får du her.

Snart vil 10.000 borgere modtage en invitation

Danmarkshistoriens mest omfattende anlægsprojekt er – blandt meget andet – blevet kritiseret for at være hastet igennem, og for at borgere ikke er blevet hørt i processen.

Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), har konstateret, at der skal gøres mere for at inddrage borgerne. Det samme gør hovedstadens byudviklingsselskab, By & Havn.

Nu vil 10.000 tilfældigt udvalgte borgere på tværs af 12 hovedstadskommuner inden længe modtage en invitation. En invitation til at være med i en ny, 66 mand stor borgersamling om den kunstige halvø Lynetteholm – og de kan komme med forslag til, hvad Lynetteholm skal bruges til.

10.000 tilfældigt udvalgte borgere på tværs af 12 hovedstadskommuner vil inden længe modtage en invitation til at være med i en borgersamling om den kunstige halvø Lynetteholm. Hvad skal Lynetteholm, der skal opføres ved Københavns havn, bruges til? Fold sammen
Læs mere
Foto: By & Havn/Ole Malling.

Ifølge By & Havns administrerende direktør har borgerdialogen været en udfordring.

»Vi har nogle gange oplevet at komme med al den faglighed, vi har, og så bliver det en meget ulige samtale, fordi borgerne ikke ved lige så meget,« siger hun.

»Derfor vil vi gerne have den demokratiske samtale kvalificeret bedst muligt – med en gensidig respekt for hinandens synspunkter.«

Næste sommer skal borgernes anbefalinger overdrages til de ansvarlige politikere. Spørgsmålet er, om politikerne har tænkt sig at lytte.

Historien får du her.

Støjbergs ene kandidat vil gerne arbejde for flere blomster – en anden bruge mere udenlandsk arbejdskraft

Landets nyeste parti hedder Danmarksdemokraterne, og onsdag satte partistifter Inger Støjberg navn og ansigt på de 30 kandidater, som stiller op til et kommende Folketingsvalg for partiet.

Blandt navnene er en del kendinge. 13 har baggrund i Dansk Folkeparti, mens 11 er fra Venstre, og andre er ganske ukendte.

Selvom et forslag om at forlænge barslen er det hidtil eneste konkrete politiske udspil fra Støjberg, skorter det ikke umiddelbart på opbakning. Flere end hver tiende af de adspurgte danskere har i hvert fald i en nylig Gallup-måling tilkendegivet, at de vil stemme på Inger Støjberg og hendes parti.

Og hvad får man så, hvis man stemmer på en af de kandidater, der stiller op for Danmarksdemokraterne?

Jyllands-Posten har talt med tre af dem, og mens der på nogle områder synes en form for rød tråd i deres svar, glimter denne andre steder ved sit fravær.

Historien hos Jyllands-Posten her.

Russisk elitesoldat afslører en hær i fysisk og moralsk forfald

Pavel Filatjev kunne se chokket i kompagnichefens øjne.

Det var tidlig morgen 24. februar, og de var pludselig på vej ind over grænsen til Ukraine i en ubeskyttet åben lastvogn, mens ukendte jagerfly fløj lavt over hovedet på dem.

De var så uforberedte, som de kunne blive. De vidste ikke, hvor de var på vej hen, eller hvem der skød, og de kunne ikke få radioforbindelse til de andre enheder.

Det var først langt senere, at Pavel Filatjev faktisk forstod, hvad det var, han var en del af – at der slet ikke var nogen krig i Rusland, og at »vi bare havde angrebet Ukraine«.

Et stigende antal russiske soldater nægter at blive sendt tilbage til krigen i Ukraine. Nogle fordi de er imod krigen, andre på grund af hærens elendige tilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix.

I april blev han sendt såret hjem til Rusland, og nu har han på russisk Facebook, VKontakte, udgivet sin 141 sider lange beretning om det kaos, der herskede i hans egen eliteenhed i tiden op til og under invasionen Ukraine.

Filatjev beskriver et fysisk og et moralsk forfald i den russiske hær. Og han taler om den skam, som han langtfra var alene om.

Historien får du her hos Berlingske.

Analyse: Ellemann så sin nye rival på tv – og en vis tilfredshed bredte sig

I dag mødes Venstres store folketingsgruppe til sommergruppemøde med ægtefæller og børn på Marienlyst i Helsingør. Det er formentlig sidste gang i en årrække, at de er så mange.

Men selvom Venstre står til næsten en halvering og er presset fra mange sider, er der også en vis optimisme og tilfredshed.

I partiet fulgte de mere end almindeligt interesseret med, da den konservative leder, Søren Pape Poulsen, onsdag på tv fremlagde sit partis økonomiske valgplan – og det var ikke uden en vis tilfredshed. I Venstres top kunne de lide det, de hørte.

At Pape Poulsen ville melde sig som statsministerkandidat, havde man i Venstre regnet ud, men at partiet ville fremlægge en så vidtgående økonomisk plan, som overhaler Liberal Alliances »ultimative« krav fra trætoppen i Løkkes regeringstid, og som næppe i overskuelig fremtid kan samle flertal i Folketinget, havde man ikke forestillet sig.

Vupti. Pludselig står Venstres formand som statsministerkandidat tydeligt i midten, skriver Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, i denne analyse.

Hele herligheden får du her.

Det sker i dag:

Københavns Byret indleder sagen mod 12 mænd, som er tiltalt for forsøg på indsmugling af mere end 300 kilo kokain. Stoffet blev fundet af toldere i Bremerhaven i en container på vej til Hedehusene.

Sommergruppemødesæsonen fortsætter, og i dag er det som nævnt Venstre, som står for skud.

I Canada træder et forbud mod import af håndvåben i dag i kraft. Forbuddet blev foreslået af premierminister Justin Trudeau efter et skoleskyderi i Uvalde i Texas i nabolandet USA. En mere omfattende stramning af våbenloven kan senere, hvis den bliver vedtaget, forbyde alt salg, køb og bytte af håndvåben.

I New York vil en række amerikanske forfattere, heriblandt Paul Auster og Siri Hustvedt, stille sig på trapperne til New York Public Library og læse højt af Salman Rushdies bog »De sataniske vers« i solidaritet med forfatteren, som blev angrebet sidste fredag. Rushdies formodede attentatmand, Hadi Matar, skal i øvrigt for retten. Den 24-årige nægtede sig under grundlovsforhøret 14. august skyldig.

Herhjemme lægger hovedstaden i dag og de næste mange dage scene til opera under åben himmel. Copenhagen Opera Festival begynder i dag og byder på en række udendørs arrangementer. Festivalen løber frem til 23. august.