Kina kan skære to tredjedele af CO2-udslippet i 2050

Danske eksperter er med til at vise vej til et grønnere Kina. Rigtig god klimaindsats, lyder det fra ngo'er.

En kinesisk cyklist med beskyttelsesmaske trodser smoggen i hovedstaden Beijing. Kinas enorme forbrug af kul forpester luften i landets storbyer og skader klimaet. Men det er muligt for Kina at skære to tredjedele af CO2-udledningen i 2050, viser en ny kinesisk rapport, som er blevet til med støtte fra danske eksperter. Scanpix/Nicolas Asfouri/arkiv Fold sammen
Læs mere

Kina er for længst blevet verdens største CO2-udleder med et svimlende kulforbrug, som både forpester luften i kinesiske byer og forværrer klodens klima.

Men med en mere ambitiøs politik er det realistisk for Kina at begrænse CO2-gasserne i 2050 med over to tredjedele. Fra i dag 10 milliarder ton årligt til 3 milliarder ton midt i århundredet.

Det fremgår af rapporten China Renewable Energy Outlook 2017. Den er netop udgivet af Kinas nationale center for vedvarende energi (CNREC), som er oprettet med dansk støtte.

Rapporten præsenteres på klimamødet COP23 i Bonn. Den er blevet til med bistand fra danske eksperter i Energistyrelsen og konsulentfirmaet EA Energianalyse.

Morten Bæk Sørensen, Energistyrelsens direktør, glæder sig over, at det danskstøttede center kan hjælpe med at pege på alternativer til de omstridte kul.

»Jeg er imponeret over den indflydelse, centret har fået på den kinesiske energidebat. Vores møder med højtstående kinesiske embedsmænd bekræfter centrets gennemslagskraft,« siger han i en pressemeddelelse.

Kina har strammet investeringer i nye kulkraftværker og investerer massivt i sol- og vindkraft. Alt tyder på, at CO2-udslip og brug af kul vil toppe før 2030.

Kina er ved at overopfylde målene om vedvarende energi i 2020. Men det er tydeligt, at landet skal gøre en betydelig ekstra indsats for at droppe kul. Det understreger direktør Wang Zhongying fra CNREC-centret.

»Det handler især om en elmarkedsreform, en pris på CO2-udledning og fortsat lavere omkostninger ved produktion af vedvarende energi,« siger Wang.

Det vil kræve accelereret grøn omstilling, hvis Kina skal opfylde sin del af ambitionen i Paris-aftalen om at holde Jordens temperaturstigning under 2 grader - og helst 1,5 - i år 2100.

Rapporten anbefaler, at andelen af ikke-fossile brændsler øges fra 15 til 19 procent frem mod 2020. Og der må ikke åbnes nye kulkraftværker.

Fra Troels Dam Christensen, koordinator for 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer i 92-gruppen, er der lutter roser.

Danmarks ekspertstøtte til Kina og andre store udledere som Vietnam, Indonesien, Mexico og Sydafrika er klimaarbejde, der nytter, siger han.

»Vi har kritiseret Danmarks politiske indsats i FN's klimaforhandlinger - men det her er grundlæggende positivt og skal roses. Det er strategisk godt set, at man har fået placeret danske rådgivere i ministerier i Kina og andre lande.«

/ritzau/