Kina har set sig sur på Pia Kjærsgaard. Et billede i Taipei Times fik bægeret til at flyde over

En delegation fra Dansk Folkeparti blev for nylig inviteret til Taiwan, hvor tidligere formand Pia Kjærsgaard har gode forbindelser til præsidenten. Det blev for meget for den kinesiske ambassade i Danmark.

 
Det er ikke første gang, Kina er utilfredse med Danmark. Se nogle eksempler i videoen her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pia Kjærsgaard er ikke hvem som helst i dansk politik.

Hun stod i spidsen for Dansk Folkeparti i nullerne, hvor partiet var tungen på vægtskålen som støtteparti for skiftende borgerlige regeringer. Hun har siddet i Folketinget siden 1984, har været formand for det danske parlament og bestrider i dag hvervet som 2. næstformand for præsidiet. Og så er hun med egne ord et udpræget »følelsesmenneske«.

Set med internationale øjne er hun en toneangivende politiker fra et af verdens mest liberale demokratier.

Måske derfor har den kinesiske ambassade klaget til direktøren i Folketinget over Pia Kjærsgaard. For nylig rejste hun på taiwanesisk invitation med en delegation fra Dansk Folkeparti til Taiwan, der har sin egen regering og dermed de facto er selvstændig, men aldrig formelt har erklæret sin uafhængighed fra Kina.

På turen til Taiwan mødte DFerne blandt andre den øverste leder for de knap 24 mio. taiwanesere, præsident Tsai Ing-wen. Præsidenten delte tilmed efterfølgende, 17. oktober, en billedserie fra besøget på Twitter, hvor man kan se hende trykke hånd med »Pia Kjærsgaard, en loyal ven«.

På sin egen profil på samme medie delte Pia Kjærsgaard også et billede fra turen to dage senere, da hun var kommet hjem, af forsiden af den engelsksprogede avis Taipei Times.

Men DF-delegationens besøg var over stregen, mener altså Kina.

I en e-mail 18. oktober til Folketingets administration, som Berlingske har læst, beder en repræsentant fra den kinesiske ambassade om et møde eller en telefonsamtale med direktøren for det danske parlament »om et nyligt besøg af et seniormedlem af Parlamentet hos Taiwan-regionen i Kina«.

Ambassaden beder med henvisning til sagens alvor direktøren reagere med det samme, og i den følgende telefonsamtale mellem Folketingets direktør og den kinesiske ambassade blev der klaget over, at Pia Kjærsgaard ikke respekterer den såkaldte ét-Kina-politik, som er Danmarks officielle udenrigspolitik.

Ét-Kina-politikken går i sin enkelthed ud på, at Danmark officielt anerkender, at Taiwan og Tibet er en del af Kina.

Kjærsgaard: »De trænger til støtte«

Men det giver Pia Kjærsgaard ikke meget for.

»Kineserne har en ejendommelig forståelse af demokrati, må man jo nok sige. Jeg har gentagne gange været inviteret til Taiwan, fordi jeg betragter dem som venner på fuldstændig samme måde som Tibet. Det er lande, der er undertrykte af Kommunistkina, og derfor trænger de til støtte,« siger DF-politikeren til Berlingske.

Hun beskriver Taiwan som »et demokratisk land, der kæmper for selvstændighed«, og hun fortæller, at det var en god tur.

»Men jeg var næppe landet, før protesten indløb fra ambassaden i Danmark til Folketingets direktør. Sjovt nok. Jeg ved ikke, hvorfor de ikke sendte den til mig. En højtrangerende person som mig kan åbenbart overhovedet ikke tillade sig at rejse til Taiwan,« siger Pia Kjærsgaard.

Folketingets Administration bekræfter over for Berlingske, at man har modtaget en henvendelse fra den kinesiske ambassade, og at henvendelsen er blevet besvaret. Men svarets indhold er et anliggende for Folketingets Administration og den kinesiske ambassade, lyder det.

Pia Kjærsgaard er dog blevet orienteret om Folketingets svar, fordi klagen handler om hende personligt. Hun siger til Berlingske, at ambassaden har fået at vide, at reglerne er sådan i Danmark, at medlemmer af Folketinget må mødes med hvem, de har lyst til, og at ingen kan instruere et folketingsmedlem om ikke at mødes med bestemte personer.

Pia Kjærsgaard, DF

»Det kommer slet, slet ikke dem ved, hvem jeg mødes med.«


»Det er rigtigt, at det var i den taiwanesiske presse med et billede af mig og præsidenten. Det vil de (Kina, red.) bare ikke have. Men det er jo det, der er så utåleligt. De har fingrene nede i alting og blander sig i alting. Og de er overhovedet ikke i deres ret. Det kommer slet, slet ikke dem ved, hvem jeg mødes med,« siger Pia Kjærsgaard.

Du bestrider jo en høj stilling i Folketinget som næstformand for præsidiet. Kan du overhovedet ikke forstå ambassadens bekymring?

»Nej, på ingen måde. Det er slet, slet ikke hverken deres ret eller pligt at blande sig i sådan nogle affærer. Men de gør det jo konstant alligevel. De har deres folk ude, som lægger mærke til alting og påtaler alting. Og så må man bare sige, at det er ikke jeres bord, så lad være med at blande jer,« siger  Pia Kjærsgaard.

Så de har misforstået, hvordan det danske demokrati hænger sammen?

»I den grad, og de bliver ved og ved med at misforstå. De har jo haft ambassade i Danmark i mange år, så de ved udmærket, hvordan tingene er. Men jeg vil med glæde besøge Taiwan igen og modtage dem her i Folketinget, hvis de kommer til Danmark. Det samme gælder i øvrigt Tibet,« siger Pia Kjærsgaard. »Helt sikkert.«

Berlingske forsøger at indhente en kommentar til sagen fra Kinas ambassade i Danmark.