Kina fører kapløb om supercomputere

For første gang har Kina overhalet USA som det land i verden med flest supercomputere. Og som noget nyt bliver førstepladsen indtaget af en computer med chip-teknologi »Made in China«.

Her er den kinesiske Sunway TaihuLight supercomputer, der har erobret den globale førsteplads og vippet den hidtidige amerikanske dominans af pinden. Supercomputeren holder til i Kinas Nationale Super­computer Center in Wuxi. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Et amerikansk eksportforbud og milliardinvesteringer i Kina har sat turbo på den kinesiske produktion af supercomputere. I 2001 var Kina endnu ikke repræsenteret på listen over klodens 500 største computere. I dag findes der 167 af slagsen i landet, hvilket er flere end noget andet sted. Dermed har Kina for første gang vippet USA af pinden som den nation med flest supercomputere, viser en ny opgørelse lavet af amerikanske forskere ved University of Tennessee.

Supercomputere bruges til særligt komplekse og krævende udregninger eller modelleringer ved forskning inden for alt fra sundheds- til våbenteknologi. Der er stor prestige i at være førende på området, men mere end national stolthed er på spil, fordi supercomputerne koste enorme summer i udvikling og drift, afspejler de også et lands økonomiske og militære formåen. Så den kinesiske dominans vækker bekymring i USA, der aldrig har måtte afgive topplaceringen.

»I dag er selv flasker til forbrugsvaske­middel designet med supercomputere. Kineserne er ved at blive gode til at bygge disse computere, og det er nu et konkurrence­mæssigt problem for den amerikanske industri og nationale sikkerhed,« siger Eric D. Isaacs, fysiker ved University of Chicago, til New York Times. Den amerikanske bekymring bunder bl.a. i, at klodens kraftigste computer ikke længere er produceret med chip-teknologi fra Silicon Valley. Den amerikanske producent Intel er stadig leverandør til størstedelen af computerne på top-500 listen, men det gælder ikke for supercomputeren Sunway TaihuLight System (STS), der har indtaget den globale førsteplads. Den er bygget på Kinas Nationale Supercomputercenter i byen Wuxi og blev installeret tidligere i år. Fra kinesisk side har det længe været et mål, at opbygge en egenproduktion af chip-teknologi. Kinas regering har derfor investeret store milliardbeløb i at udvikle og opkøbe teknologien.

Paradoksalt nok har USA selv været med til at sætte ekstra skub i de kinesiske ambitioner om at producere de højteknologiske komponenter hjemme i Kina.

I begyndelsen af sidste år forbød det amerikanske handelsministerium Intel at sælge flere chips til en række kinesiske institutioner, der bl.a. fremstiller super­computere. Det var baseret på en frygt for, at de de kinesiske computere blev brugt til at simulere atomprøvesprængninger. På grund af eksport­forbuddet var Kina nødt til at finde en anden løsning.

STS-computeren er et af resultaterne. Den er tre gange så kraftig som den tidligere globale etter, der også var kinesisk. STS skal primært bruges til forskning inden for klima og sundhed.

Men selv om USA må se sig slået i denne omgang, er planerne om et comeback ­allerede i fuld gang. Sidste år besluttede den amerikanske regering at investere i teknologi, der skal blive til den næste generation af supercomputere. De forventes at have ydeevner langt over, hvad der findes i dag. Kampen om klodens computerkraft er først lige begyndt.