Kina fik Københavns Zoo til at fjerne Taiwan fra verdenskort

Københavns Zoo bortredigerede Taiwan i forbindelse med åbning af panda-anlægget.

Københavns Zoo bortredigerede Taiwan i forbindelse med åbning af panda-anlægget. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort før indvielsen af panda-anlægget fik en kinesisk delegation Københavns Zoo til at fjerne Taiwan fra et verdenskort.

Det viser dokumenter, Radio24syv har fået aktindsigt i, og forløbet bekræftes af Københavns Zoo.

Københavns Zoo havde for de besøgende gæster oprindeligt lavet et kort over pandaernes udbredelse i naturen, hvor Kina var markeret med en grøn farve, mens Taiwan var markeret med hvid.

Forholdet mellem Kina og Taiwan har i årevis været anspændt og konfliktfyldt, fordi Taiwan opfatter sig selv om en selvstændig stat, mens Kina betragter Taiwan som en kinesisk provins.

Men Zoos verdenskort, hvor Kina og Taiwan fremstod som forskellige stater, faldt en kinesisk delegation af embedsmænd og eksperter for brystet i marts 2019.

Delegationen var på besøg i København fra 24. – 27. marts for at inspicere panda-anlægget, og blandt de 20 rettelser, som delegation havde til anlægget, var verdenskortet en af de ting, der skulle rettes op på inden indvielsen.

»Kortene over Kina og resten af verden ved panda-anlægget er mangelfulde,« skrev delegationen den 30.marts til Københavns Zoo, og Zoo bekræfter overfor Radio24syv, at problemet var markeringen af Taiwan.

»Kineserne gjorde os opmærksomme på, at de betragter Taiwan som en del af Kina,« oplyser Zoo, som også rådførte sig med Udenrigsministeriet i sagen, der oplyste, at Danmark ikke anerkender Taiwan som en selvstændig nation.

Københavns Zoo valgte imidlertid en helt anden løsning og zoomede helt ind på det kinesisk fastland, og dermed fremgår Taiwan slet ikke på det kort, der i dag hænger ved panda-anlægget. Se foto herunder.

»På den måde undgår vi at tage stilling hverken den ene eller anden vej,« oplyser Københavns Zoo og videnskabelig direktør, Bengt Holst, uddyber:

»Vi vidste godt, at uanset hvad vi gjorde med sådan et kort, ville vi komme til at støde nogen politisk, og det er vi ikke interesseret i, så vi lavede et helt andet kort for at undgå den debat,« siger Bengt Holst til Radio24syv.

Sagen viser, hvor opsat det kinesiske styre er i forhold til at påpege, at Taiwan efter kinesisk opfattelse tilhører Kina.

»Kineserne er uhyre opsatte på at fange den slags »geografiske misforståelser«. Hovedparten af eksemplerne på Kinas mere selvhævdende adfærd og indflydelsesaktiviteter de senere år – også i Danmark – handler netop om at imødegå enhver form for anfægtelse, indirekte eller direkte, af Kinas territorielle integritet og suverænitet,« siger Andreas Bøje Forsby, som forsker i kinesisk udenrigspolitisk ved Nordisk Institut for Asienstudier.

Ifølge Mette Thunø, lektor ved Kinastudier ved Aarhus Universitet, afspejler forløbet med Københavns Zoo den skærpede kurs, som styret i Kina har lagt i de senere år.

»Det reflekterer den situation, vi har haft siden 2018, hvor man fra Beijings side ser en noget mere stram kurs i forhold til, at Kina har udsendt beskeder om at påpege deres syn på fejl i landkort, hvor Taiwan fremstår som en suveræn stat,« siger Mette Thunø.

Udenrigsministeriet har ikke ønsket at kommentere sagen.

/Citathistorie af Radio24syv/

Åbning af Zoologisk Have i Københavns nye Pandaanlægget torsdag den 11. april 2019. Dermed lanceres også det fælles dansk-kinesiske pandaforskningsprojekt, hvis officielle betegnelse er Sino-Denmark Giant Panda joint research cooperation. Pandaerne Xing Er og Mao Sun ankom den 4. april 2019 til København. Pandaanlægget er tegnet af arkitekt Bjarke Ingels og BIG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.