Kim Walls hoved er fundet - uden kraniebrud eller andre tegn på "stump vold"

Fund af kropsdele støtter ikke Peter Madsens forklaring om lugeulykke.

   Fold sammen
Læs mere

To ben og et hoved, fundet i en pose i Køge Bugt i går, har efter obduktion i nat vist sig med sikkerhed at tilhøre den svenske journalist Kim Wall, som danskeren Peter Madsen er sigtet for at have dræbt.

Hovedet har vist sig hverken at have kraniebrud eller andre tegn på at være udsat for »stump vold«, oplyste drabschef Jens Møller Jensen, vicepolitiinspektør ved Københavns politi, på et pressemøde lørdag formiddag.

»Er det udelukket, at hun er blevet ramt af lugen?« spurgte en svensk journalist.

»Jeg kan kun forholde mig til, at der ikke er frakturer på kraniekassen og at der heller ikke er tegn på anden stump vold,« svarede Jens Møller Jensen

Københavns Politi har været kritiseret for ikke at lave en rekonstruktion af Peter Madsens forklaring ved retsmødet for varetægtsforlængelse, som gik ud på, at Kim Wall blev dræbt ved et uheld, da hun fik ubådens tunge luge i hovedet. Den forklaring må være betydeligt svækket nu, men Jens Møller Jensen afviste på pressemødet at spekulere i, hvordan drabet så kan være foregået.

Kim Walls hoved og ben blev fundet fredag af dykkere på 10-12 meters dybde. Først fandt politiet en pose med det tøj, Kim Wall havde på, da hun sejlede ud med Peter Madsen i ubåden fra Københavns Havn torsdag aften 10. august: En trøje, en nederdel, strømper og sko. Hendes undertøj er tidligere fundet i ubåden.

I posen lå desuden en kniv og blylodder til at tynge posen ned på havbunden, oplyste Jens Møller Jensen.

»Så fandt vi et ben. En times tid efter yderligere et ben. Og kort tid efter et hoved, der også lå i en pose, der var tynget ned af flere metalstykker«, sagde han til det velbesøgte pressemøde.

Hasteobduktion natten igennem har vist, at ligdelene stammer fra Kim Wall.

»Vi har med hjælp fra retsordontologerne identificeret, at det er Kim Walls hoved, som er fundet. Vi kan dermed sige, at dette fund med sikkerhed kan knyttes op på ubådssagen,« sagde Jens Møller Jensen.

Poserne og ligdelene blev fundet næsten en kilometer fra det sted, eftersøgningen hidtil har været koncenteret. De svenske »kadaverhunde« har flere gange sejlet ud på vandet for at prøve at fange færten af ligdelene. Hundene har hver gang markeret på et bestemt sted, men det endelige fundsted er udpeget på et radarbillede og ligger langt vægt fra overfladefærten. Tidligere har en analyse af strømforhold også vist, at ligdelene godt kunne være ført så langt væk.

Den intense eftersøgning af Kim Wals jordiske rester og eventuelle beviser i sagen mod Peter Madsen har været koncentreret om det område, politiet mente var interessant ud fra hypotesen om, at Kim Wall er blevet dumpet i havet af Peter Madsen i de cirka 40 minutter, ubåden sejlede eller drev i overfladen lørdag morgen, efter at have været neddykket hele natten. Det er i timerne under neddykningen, politiet mener, at Peter Madsen parterede Kim Wall, og eftersøgningen har derfor været koncentreret om den rute på 1,9 kilometer, man har konstrueret, at ubåden drev eller sejlede.

»Vi er glade for, at hendes hoved og ben nu er fundet. Både ud fra et efterforskningsmæssigt og et etisk perspektiv. Jeg håber, at vi også kan finde hendes arme, så Kim Walls familie kan få en hel krop hjem at begrave,«  sagde Jens Møller Jensen.