Kim Jong-un blæser på advarsler fra FN's Sikkerhedsråd: Dette er kun en forsmag

Den nordkoreanske leder varsler nye missilaffyringer, oprydningen efter orkanen Harvey kan blive en af de dyreste i USA's historie, og oversvømmelser hærger også Sydøstasien, hvor over 1200 personer er omkommet. Her får du overblikket over nattens historier fra udlandet.

Den nordkoreanske leder varsler nye missilaffyringer, få timer efter at FN's Sikkerhedsråd har advaret ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Kim Jong-un ser stort på Sikkerhedsrådets missilkritik
Den nordkoreanske leder varsler nye missilaffyringer, få timer efter at FN's Sikkerhedsråd har advaret ham.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, lover flere missilaffyringer over Japan.

Han siger, at den seneste raket, der blev sendt over Japan tirsdag, kun er en "forsmag".

- Det er nødvendigt med flere prøveaffyringer af ballistiske missiler over Stillehavet, siger lederen ifølge det statslige nordkoreanske nyhedsbureau KCNA.

Tirsdagens affyringer var ifølge lederen også en løftet pegefinger over for øen Guam.

Guam huser blandt andet USA's militære base Anderson Air Force Base.

Udtalelserne kommer, kun få timer efter at FN's Sikkerhedsråd trådte sammen for at fordømme Nordkoreas missilaffyring.

Her blev rådets medlemmer enige om at udtale, at man er klar til en fredelig, diplomatisk og politisk løsning på konflikten.

Rådet opfordrede i samme åndedrag på det kraftigste til, at de seneste FN-sanktioner mod Nordkorea bliver håndhævet.

Sanktionerne indeholder blandt andet et forbud mod at importere varer som kul, jern, bly og fisk og skaldyr.

Tilsammen udgør den slags varer mere end én milliard dollar af Nordkoreas eksport, der samlet set kun var på tre milliarder dollar sidste år. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Nordkoreas seneste prøveaffyring af en langtrækkende raket fandt sted natten til tirsdag.

Missilet fløj ifølge Sydkorea 2700 kilometer i en højde på 550 kilometer. Til sidst brækkede det i tre dele og styrtede i havet ud for Japans nordligste ø, Hokkaido.

USA har gennem både forsvarsminister James Mattis og præsident Donald Trump flere gange understreget, at stormagten er klar til at gribe til våben over for Nordkorea.

Den hårde retorik har udløst bekymringer for, at ordkrigen vil udvikle sig til en væbnet konflikt.

/ritzau/

Eksperter sætter 260 milliarder kroner prisskilt på Harvey
Orkanen Katrina er ikke umiddelbart truet som USA's dyreste storm, men Harvey blander sig i toppen.

Når regningen skal gøres op efter ødelæggelserne fra orkanen Harvey i den amerikanske delstat Texas, så kan det blive en af de største i USA's historie.

Den samlede pris vurderes nu til at løbe op i 42 milliarder dollar. Det svarer til omkring 260 milliarder kroner. Det er markant mere end et tidligere estimat på 30 milliarder dollar - omkring 185 milliarder kroner.

Vurderingen kommer fra det amerikanske analysefirma Enki Research.

Opjusteringen skyldes, at oversvømmelserne nu er begyndt at sprede sig fra Texas til Louisiana, hvor flere dæmninger og diger må give fortabt over for de store vandmængder.

Myndighederne i det sydlige USA fokuserer stadig på at redde og bjærge nødstedte under oversvømmelserne.

Men spørgsmålet, om hvor stor en bule stormen vil lave på USA's økonomi, er efterhånden begyndt at snige sig ind i bevidstheden hos politikerne.

- Hvis Harvey havde været en normal orkan, så ville det sikkert have kostet fire milliarder dollar. Det ville være tragisk for de ramte, men vi ville slet ikke tale om det ud fra et makroøkonomisk perspektiv.

Det siger Chuck Watson, der er stifter af analysefirmaet Enki Research.

Harvey ligger stadig et godt stykke efter orkanen Katrina, der ramte New Orleans i 2005. Den samlede regning for Katrinas ødelæggelser løb op i 118 milliarder dollar - 733 milliarder kroner.

Med en pris på 42 milliarder dollar vil Harvey være omtrent lige så dyr som orkanen Ike, der raserede Texas og dele af den caribiske kyst i 2008.

Orkanen Wilma, der ramte det nordlige USA i 2005, kostede samlet 38 milliarder dollar ifølge Enki Research.

Harveys ødelæggelser kan dog vise sig at blive endnu dyrere end de aktuelle vurderinger.

Texas er den amerikanske energisektors centrum og står for næsten ni procent af USA's bnp.

Goldman Sachs har vurderet, at Harveys indflydelse på energisektoren alene kan skære 0,2 procentpoint af USA's bnp-vækst i årets tredje kvartal.

/ritzau/AFP

Indbyggere ved kemifabrik er evakueret under oversvømmelser
Eksplosionsfare har fået myndighederne i Crosby, Texas, til at evakuere borgere tæt omkring kemifabrik.

Myndighederne i Harris County i delstaten Texas har beordret evakuering af alle indbyggere, der bor inden for en radius på 2,4 kilometer fra en kemifabrik.

Evakueringen skyldes eksplosionsfare, oplyser chefen for brandmyndighederne i Harris County på Twitter.

Tidligere på dagen oplyste lederen af kemifabrikken Arkema SA, at situationen på fabrikken i byen Crosby var "ved at blive alvorlig".

Samtlige medarbejdere blev evakueret, efter at stormen Harvey havde resulteret i strømafbrydelser og oversvømmelser af fabrikkens nødgeneratorer.

Hele fabrikken er blevet ramt af omfattende oversvømmelser, efter at der er faldet omkring 100 centimeter regn i området.

Fabrikken har været uden strøm siden søndag.

Den manglende strøm betyder, at fabrikken ikke længere er i stand til at holde kemikalierne afkølede.

- Selv om vi ikke mener, at der er overhængende fare, så er risikoen for en kemisk reaktion, der kan føre til brand eller en eksplosion, reel, skriver selskabet i en meddelelse.

Efter at være blevet ramt af oversvømmelser flyttede fabrikkens ansatte kemikalier til containere, der var blev kølet ned ved hjælp af dieseldrevne generatorer.

Det hjalp dog heller ikke, da containerne også blev oversvømmet. Selskabet overvåger nu temperaturniveauerne på afstand fra fabrikken.

Kemifabrikken har været lukket siden fredag. Flere andre kemifabrikker har også indstillet produktionen på grund af uvejret.

Harvey, der ramte kysten i Texas i sidste uge som en kategori 4-orkan, har resulteret i omfattende oversvømmelser - særligt i storbyen Houston.

/ritzau/Reuters

Over 1200 er omkommet under oversvømmelser i Sydøstasien
Millionbyen Mumbai i Indien har fået 300 millimeter regn, hvilket har lammet byen og kostet menneskeliv.

I den første udgave stod der, at 500 var omkommet med BBC kilde. Flere andre medier bruger et langt højere tal, og det er derfor korrigeret.

Der er tilføjet en række nye oplysninger, ligesom rubrik og underrubrik er rettet.

Massiv regn bliver ved med at vælte ned over store dele af det sydøstlige Asien, hvor især den indiske millionby Mumbai nu er hårdt ramt.

Mere end 1200 personer er døde som følge af oversvømmelserne i Nepal, Bangladesh og Indien, der har stået på i flere uger. Det skriver flere internationaler medier.

Indiens finansielle centrum i Mumbai er tirsdag gået fuldstændig i stå, efter at der er faldet 300 millimeter regn.

Myndighederne kæmper samtidig en kamp for at evakuere befolkningen, inden et forventet højvande vil ramme og gøre oversvømmelserne værre.

Regnen har samtidig ført til forsinkelser i lufthavne, ligesom skoler og hospitaler er blevet lukket, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Regnen skal forsætte de næste 24 timer.

Det har fået myndighederne til at opfordre folk om at blive inden døre.

- Den voldsomme regn og oversvømmelserne forsinker også vores hjælpearbejde. Selv vi er strandede, siger Amitesh Kumar, der er talsmand ved politiet i Mumbai.

Mere end 16 millioner er påvirket af oversvømmelserne, der har ramt flere lande i Sydøstasien.

Alene i den nordøstlige indiske delstat Bihar, der grænser op til Nepal, er 514 omkommet. Det skriver The Straits Times.

I den nordlige delstat Uttar Pradesh er mere end 100 omkommet.

I Bangladesh er 134 omkommet, og millioner er efterladt uden rent drikkevand, skriver The Independent.

- Landmændene er efterladt uden noget tilbage, selv ikke rent drikkevand, siger Matthew Marek fra Internationale Røde Kors, der koordinerer hjælpearbejdet i landet.

I Nepal er 90.000 hjem blevet ødelagt, ligesom at 150 er omkommet i det som FN beskriver som de værste oversvømmelser i et årti

/ritzau/