Kilovis af hård narko blev leveret i små æg på søndage

34-årig nigeriansk mand fra Berlin nægter sig skyldig i sag om godt 30 kilo heroin og kokain.

En specialgruppe i politiet, Særlig Efterforskning Øst, har døbt en stor narkosag Operation Phoenix. Den behandles nu af Retten på Frederiksberg. (Arkivfoto) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På ti søndage i 2019 mødtes en mand og en kvinde og byttede kufferter i Valby og på Nørrebro i København.

Hver gang var kvinden kommet rejsende med Flixbus fra Berlin. I hendes trolleykufferter var der tøj i forskellige størrelser. Men også i hundredvis af små æggeformede pakninger, hver med ti gram kokain eller heroin.

I bytte fik hun en lignende kuffert med tøj og penge, som hun trillede væk med.

Den samlede mængde løb op i godt 30 kilo, og de to er hver blevet idømt fængsel i 14 år.

Nu sidder kvindens ægtemand fra Berlin på anklagebænken i Retten på Frederiksberg.

En dommer og to domsmænd skal afgøre, om det var ham, der fra kulissen havde planlagt de mange kriminelle transaktioner.

Den 34-årige mand fra den tyske hovedstad er nigeriansk statsborger ligesom den mand, der deltog i bytningen af kufferter. Anklagemyndigheden kræver udvisning.

En engelsk tolk sidder ved den skæggede mands side og oversætter.

»Han nægter sig skyldig i alle forhold,« siger hans forsvarer, advokat Rune Wiborg, i retsmødet mandag formiddag.

Kun i et tilfælde er det lykkedes politiet at beslaglægge stof, oplyser anklager Magnus Wiik, da han introducerer sagen og fortæller om efterforskningen, som betjente i specialafdelingen Særlig Efterforskning Øst har døbt »Operation Phoenix«.

Et tip i september 2019 førte til aflytning af en telefon. Og derfor kunne betjente ligge på lur en søndag formiddag i november på Bjørnsonsvej i Valby, da der blev udvekslet kufferter.

De skyggede manden til Sjælør Boulevard, hvor han boede i et lejet værelse. I kufferten fandt de æggene. De var svøbt i cellofan og forsynet med koder. AC, EM, CLS og andre bogstavkombinationer dækkede over bestillere af narko, mener politiet.

Kvinden rejste meget. Inden afleveringerne i København var hun typisk i Amsterdam, beretter anklageren.

Under deres diskrete observationer lagde betjente også mærke til en episode på Hovedbanegården i København. Her omfavnede og kyssede kvinden sin ægtemand, der var kommet hertil fra Berlin.

Han blev internationalt efterlyst i januar sidste år, men først om sommeren blev han fundet af tysk politi og udleveret, oplyser anklageren i retsmødet.

Under sagen vil han blandt andet fremlægge oplysninger fra telefoner, rejsekort og busbilletter. Også de to allerede dømte skal afhøres, inden Retten på Frederiksberg afsiger dom. Den ventes 27. august.

/ritzau/