Kig mod himlen i aften

Sværmen af stjerneskud, der kan opleves på himlen i aften, forventes at blive den største af sin slags de næste 19 år.

Tusindvis af stjerneskud vil i aften lyse op på himlen over Danmark, når Jorden passerer gennem resterne af en komet. Her ses en meteorits glødende spor gennem atmosfæren. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYCHO BRAHE PLANETARIET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af stjerneskud vil i aften lyse op på himlen over Danmark, når Jorden passerer gennem resterne af en komet. De første stjerneskud kan ses fra solnedgang, og antallet vil derefter tage til i styrke frem til midnat.

Sværmen af stjerneskud, der kan opleves på himlen i aften, forventes at blive den største af sin slags de næste 19 år. Det er derfor om at komme udenfor og læne hovedet tilbage i aften, mener formanden for Astronomisk Selskab.

- Der vil formodentlig komme omkring fem stjerneskud i minuttet i aften. Måske endda ti i visse perioder. Og det er i sig selv vil være et ganske imponerende og ikke mindst sjovt syn, siger Michael Quaade.

Han fortæller at interesserede er meget velkomne til at komme forbi Astronomisk Forenings observatorium i Tisvildeleje, hvor han selv vil befinde sig i aften.

Klart i det meste af landet

Et frit udsyn til himlen er essentielt for, at man kan opleve de mange tusind stjerneskud i aften. Ifølge DMI vil størstedelen af danskerne da også have det nødvendige udsyn.

- Vi har skyer, der driver ned omkring Storebælt, så på Østfyn og Vestsjælland er det ikke sikkert, det vil kunne lade sig gøre at se stjerneskud. Men resten af landet vil have klart vejr i aftentimerne, siger Jørn Thomsen, vagthavende meteorolog hos DMI.

Med det klare vejr følger dog også koldt vejr med temperaturer ned til mellem 2 og 7 grader. Inde i landet kan temperaturen komme helt ned omkring frysepunktet. Det tilråder meteorologen, at man tager godt med tøj på, hvis der for alvor skal kigges på stjerneskud.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!