Khat vælter ind over grænsen

Det let euforiserende stof vælter ind i Danmark i tonvis hver dag. Det frustrerer politiet, fordi straffen for indsmugling er meget lav.

Det let euforiserende stof khat vælter ind i Danmark i tonvis hver dag, og det frustrerer politiet, fordi straffen for indsmuglingen er meget lav, skriver Urban.

Det kommer med fly fra Mogadishu i Somalia til Amsterdam i Holland og videre til Danmark i små lastbiler og varevogne. Smugleriet af det ulovlige khat over den danske grænse er meget organiseret.

- Handlen sidder på forskellige klaner i landet og er professionel, som var det hårde stoffer, de smuglede, siger vicekriminalkommisær Peter Baum, der er leder af Politi- og Toldgruppen i Padborg.

Her fører man målrettede aktioner, og det fik sidste år mængden af beslaglagt khat til at stige til 3,5 tons, tre gange så meget som i 2005. Bare i januar i år har politiet fået fat i 942 kg khat.

- Men det er kun toppen af isbjerget. Efterretninger lyder, at der kommer mellem et og to ton over grænsen hver dag, siger Peter Baum.

Khat-bladene bliver fordelt og transporteret ud i landet til dem, der har bestilt den på forhånd. Men en del bliver også sendt videre til Norge og Sverige.

Ofte er kurererne gengangere, og Peter Baum efterlyser strengere straffe for khat-smugling, som i Sverige, hvor loven er mere restriktiv. Her koster smugling af 150 kg khat to års fængsel, mens det herhjemme kun giver 40 dages ubetinget.

- Der er ikke den store interesse for det. Nogen mener, at khat ikke er specielt euforiserende. Men jeg mener, at når man har lovgivet for, at det er ulovligt, og det har en euforiserende virkning, så skal man også håndhæve det. Vores aktioner er tit enkeltstående og bliver ikke fulgt op politisk, siger Peter Baum, der tror, at skærpede straffe kunne dæmme op for smuglingen.

Herhjemme tygges det ulovlige khat mest i det somaliske miljø, men Peter Baum vurderer, at det godt kunne blive udbredt til den bredere befolkning.

- I Norge har man set frysetørret khat, og det kan kommes i the eller mad. Så kunne man godt forestille sig en større brugergruppe, og det ville være nemmere at smugle ind, men det er ikke rigtig slået igennem i Danmark endnu, siger Peter Baum.

I Gellerup ved Århus har Abdullahi Hashi været med til at starte landets første khatforebyggelsesprojekt. Han oplever, at flere og flere unge er begyndt at tygge stoffet.

- I hjemlandet er det mest ældre mænd, der tygger khat, men tendensen med at unge tygger khat er stigende i hele Europa. Der sælges khat i alle områder af ghettoen, siger Abdullahi Hashi, der selv har somalisk baggrund.

- De unge kan ikke klare skole eller arbejde pga. deres khatmisbrug. De sover om dagen og er vågne om natten. De begynder at tage det i grupper i weekenden, men senere får de problemer, når de er afhængige, siger Abdullahi Hashi.

Projektet har ikke bare vakt interesse i hele landet, men også i Norge og Sverige. Det er nu afsluttet, men fortsætter på frivillig basis, da der fortsat er stort behov for information om det illegale stof.

Fakta:

Der er 100 bundter khat i en sæk. Et bundt koster typisk ca. 50 kr. En misbruger tygger omkring to-tre bundter om dagen. Planten Catha edulis har en kort levetid og skal bruges inden for to døgn.

Det aktive stof i khat, cathinon, har samme virkning som amfetamin, men i en svagere grad.

Stoffet er lovligt i Holland, men ulovligt i de fleste europæiske lande. Har været forbudt i Danmark siden 1993.

Kilde: Urban