Khader går, Alliancen består

Naser Khader forlader Liberal Alliance med en afskedssalut om, at partiet har mistet »den menneskelige varme«. Som løsgænger vil Khader overveje sin politiske fremtid. Han afviser at være på vej over i et nyt borgerligt midterparti, som Simon Emil Ammitzbøll ventes at danne.

Foto: Scanpix

Liberal Alliance har tabt den sociale indignation og »den menneskelige varme«. Så hård er dommen fra Naser Khader, der indtil i går var partiets leder, men som nu har forladt sit eget projekt, fordi »løsningen af fremtidens udfordringer ikke kun handler om tal og økonomi, men også om mennesker og værdier«.

Men var Naser Khader ikke gået selv, så var han under alle omstændigheder blevet vraget som leder. Sådan lød det fra Anders Samuelsen på et pressemøde i går, hvor han samtidig sagde, at han selv burde have været leder af Liberal Alliance helt fra start.

»Jeg har måttet spørge mig selv mange gange: Skulle jeg have været leder for Ny Alliance fra begyndelsen? Og ja, det skulle jeg nok have været,« lød det fra Anders Samuelsen. Ifølge ham skulle den endelige beslutning om lederskiftet være truffet på et møde 13 januar.

»Jeg må konkludere, at han (Naser Khader, red.) ikke har ønsket, at jeg skulle være nummer ét, hvis han samtidig skulle være med,« siger Anders Samuelsen.

Personlig opbakning
Naser Khader var i går den første til at erkende, at han ikke har haft succes som leder.

»Jeg har været en dårlig partileder, men det har aldrig været min drøm at være partileder. Jeg mente ikke på det tidspunkt, at der var andre muligheder. Det var vigtigt med en leder, der kunne samle og agere bredt. Det, man skal huske på, er, at hemmeligheden var, at Ny Alliance byggede på min egen personlige – det meste af det – opbakning,« siger Khader.

Med hans exit har fire ud af Liberal Alliances oprindelige fem medlemmer forladt partiet. Men Naser Khader vil ikke afsløre, om han vil gøre ligesom Malou Aamund (V) og Jørgen Poulsen (R) og søge optagelse i et af de andre partiers folketingsgrupper.

»Nu bliver jeg løsgænger. Og så vil jeg bruge de kommende måneder på at finde ud af, hvordan jeg bedst kan arbejde for det projekt, jeg har kæmpet for og troet på lige siden jeg kom ind i politik,« siger Naser Khader.

Nyt parti i kulissen
Her og nu slår Khader dog fast, at han ikke vil melde sig under fanerne hos en anden tidligere radikal folketingspolitiker, Simon Emil Ammitzbøll. I dag holder Ammitzbøll pressemøde om sin politiske fremtid, og der er stærke forlydender om, at han vil præsentere et nyt parti, som meget vel kan få navnet Borgerligt Centrum.

Hos Liberal Alliance tror den nye leder, Anders Samuelsen, ikke på, at der er plads til begge partier.

»Spørgsmålet er, om der overhovedet er plads til os,« lyder det fra Samuelsen, der nu vil kæmpe for, at partiet opnår den fremgang i meningsmålingerne, som er udeblevet under Naser Khaders ledelse.

»Jeg har aldrig efterstræbt rollen som nummer ét. På den anden side er jeg sikker på, at Naser havde stået som en stjerne i dansk politik i dag, hvis en anden have været i front. Så kunne han have koncentreret sig om værdispørgsmålene, og så havde han i dag været partiets åndelige leder,« siger Anders Samuelsen.

Hans alliance består nu af ham selv og Villum Christensen, der kom i Folketinget, som afløser for Gitte Seeberg.