Kenya syder af vrede

Kenyansk politi kæmpede hele mandagen mod demonstranter i de ulmende slumkvarterer, og i hvert fald 124 mennesker har mistet livet i sammenstød, som er udløst af det omstridte genvalg af præsident Mwai Kibaki.

Demonstranter på gaden i Mombassa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

De voldsomme optøjer gennemrystede nationen fra oppositionens højborge i den vestlige del af landet op mod Uganda til Nairobis slumkvarterer og havnebyen Mombasa ved Det Indiske Ocean. Ifølge kenyansk radio er dødstallet nu oppe på 124.

I den vestlige by Kisumu, hvor oppositionen står stærkt, lå 21 lig på og omkring det lokale lighus efter at være bragt ind i løbet af morgenen. De fleste af dem havde ifølge vidner skudsår.

I Nairobis Mathare-slum truede politiet med at skyde de mennesker, der kom ud af deres huse. »Politiet siger over højttalere, at enhver, der opholder sig udendørs, vil blive skudt,« fortæller taxachaufføren Argwings Odera.

Stormøde på torsdag
Volden truer med at skræmme investorerne væk fra Østafrikas største økonomi og ødelægge Kenyas ry som en oase af fred og relativ stabilitet i en ellers krigshærget og uberegnelig region.

I de fleste sammenstød står folk fra Luo-stammen, der støtter den slagne oppositionsleder, Raila Odinga, over for Kibakis etniske gruppe, kikuyu’erne.
Odinga indkaldte i går til stormøde i Nairobis største park for at protestere over det officielle valgresultat. »Vi vil afholde et møde i Uhuru Park den 3. januar, og vi forventer, at der møder en million kenyanere op,« sagde han på en pressekonference.

Tidligere på dagen havde han over for landets største avis afvist enhver form for samarbejde.

»Jeg anerkender ikke Mwai Kibaki som præsident. Landet er i sorg, fordi ODM (Odingas parti, red.) er blevet frarøvet lederskabet. Kibaki kan kun håbe på at forblive ved magten ved militærets hjælp,« sagde Raila Odinga til The Daily Nation.

»No Raila – no peace!« råbte unge demonstranter i Nairobis Kibera-slumkvarter, som er et af Afrikas største. De tændte bål i gaderne og stak en benzinstation i brand, inden politiet greb ind med tåregas og varselsskud. Der lå lig på jordvejene, da kampene var aftaget.

I slumkvarteret Korogocho resulterede voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi ifølge vidner i 15 døde.

Forbud mod direkte TV
I et forsøg på at nedbringe spændingerne i en af de mest kontroversielle situationer siden landets uafhængighed i 1963 har regeringen sendt talrige politibetjente ud i gaderne og udstedt et forbud mod direkte TV-reportager.

»Afrika har haft sin del af vold og endog folkemord, som har været tilskyndet af medierne,« sagde regeringens talsmand, Alfred Mutua som forklaring.

»Vi kan ikke glemme, hvad der skete i Rwanda,« sagde han med henvisning til folkemordet i det lille centralafrikanske land i 1994.

Kenyas Media Council og udgiverforening har svaret igen ved at kalde forbudet »et tilbageskridt,« og de opfordrer ifølge The Daily Nation regeringen til at ophæve forbudet uden betingelser.

»Vi befinder os i en uerklæret undtagelsestilstand,« hed det i en udtalelse fra flere borgerretsgrupper. »Konsekvenserne af et tyvstjålet valg må stå klart for alle kenyanere.«

I hvert fald står de klart for hundredevis af turister, der blev fanget i lufthavnen ved Mombasa. Turistsektoren er med en indtjening på over fire milliarder kroner årligt Kenyas vigtigste valutakilde.

Trods sit ry som en gentleman af den gamle skole viste den 76-årige Kibaki imidlertid stålsat beslutsomhed, idet han aflagde ed på endnu en periode som præsident blot en time efter, at det officielle valgresultat var offentliggjort.

Reuters

27. december 2002: Oppositionens Mwai Kibaki vælges som efterfølger for præsident Daniel arap Moi.
22. november 2003: Den Internationale Valutafond genoptager sin långivning efter tre års moratorium, fordi den nye regering tilsyneladende bestræber sig på at komme korruptionen i landet til livs. Moi undgår dog retsforfølgelse.
7. februar 2005: Kenyas første anti-korruptionschef siger sin stilling op i protest.
22. november: Kibaki lider et ydmygende nederlag, da vælgerne afviser et nyt forfatningsforslag. Han fyrer regeringen dagen efter.
1. februar 2006: Finansminister David Mwiraria trækker sig som følge af en stor korruptionsskandale.
3. juni: En række ministre træder ud af den regerende koalition for at stifte et nyt parti.
27. december: Vælgerne skal udpege en ny præsident og et nyt parlament. De fleste opinionsmålinger giver Kibakis modstander, Raila Odinga, flertal.
30. december: Kibaki erklæres for vinder og aflægger hurtigt ed som præsident. Uroligheder bryder ud, efter at oppositionen har protesteret mod valgresultatet.