Kenneths møbler flød rundt i stuen: »Jeg har slet ikke forstået, hvad der egentlig er sket, og hvad konsekvenserne er«

Da vandet begyndte at fosse ind i huse og haver på den stille villavej i Hvidovre, tog det fusen på både beboere og beredskab. Torsdag morgen er ødelæggelserne »uoverskuelig«, men beboerne jubler over Stormrådets afgørelse.

Bendstrupvej i Hvidovre blev onsdag 4. januar 2016 hårdt ramt af stormfloden, da Harrestruå Å flød over. Kenneth Kühns villa blev oversvømmet totalt, da stormfloden var værst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring klokken 19 onsdag aften oplyste DMI, at den forhøjede vandstand var aftagende flere steder i landet. Men på det tidspunkt var ulykken sket på Bendstrupvej i Hvidovre.

»Vandet løb op over kanten og ind i huset. Det lignede noget, der var løgn. Møblerne begyndte at lette fra gulvet og flyde rundt i vand,« genfortæller Kenneth Kühn, beboer på Benstrupvej, mens han iført gummistøvler og vand til læggene fremviser sin forhave.

Foto: Asger Ladefoged.

Kenneth Kühn og de andre beboere på Bendstrupvej har Harrestrup Å i deres baghave. Og klokken ca. 19 tirsdag aften går der hul på det dige, der adskiller Harrestrup Å fra haverne, og åen fosser ind over grundene på en sådan manér, at det beskrives som en »mini tsunami«.

Da Berlingske møder Kenneth Kühn klokken 08 torsdag morgen, står han i det, der engang var hans stue. Nu har det indvendige af huset mere lighed med en byggeplads, hvor kraftige vandrør og gennemblødte møbler dominerer. En brunlig kant 20 centimer over panelerne vidner om, hvor højt vandstanden stod.

Foto: Asger Ladefoged.

Hovedstandens Beredskab fortæller, at under 20 huse i hovedstadsområdet har oplevet oversvømmelser, og at området derfor ikke er blevet så hårdt ramt som frygtet. Dog tog digebruddet ved Harrestrup Å fusen på både Hvidovre Kommune og Hovedstadens Beredskab.

»Jeg tør ikke sige, hvor høj vandstanden har været, men det har været ret omfattende. Fordi der er tale om et digebrud, er vandet kommet meget pludseligt. Derfor har det været en ret voldsomt oplevelse hernede,« siger Tim Ole Simonsen, der er pressetalsmand for Hovedstadens Beredskab.

Han fortæller, at Hvidovre Kommune inspicerede åens dige tirsdag eftermiddag og nåede frem til den konklusion, at det nok skulle holde.

»Derfor kom oversvømmelser som en lidt af en overraskelse, og vi måtte rykke ind med de ekstra pumper vi nu havde tirsdag aften kl. 20,« siger Tim Ole Simonsen.

Da Berlingske møder beboerne på Bendstrupvej har vandmasserne trukket sig betydeligt tilbage. Men mange af beboerne har stadig swimmingpools som haver, der langsomt er ved at blive forvandlet til en skøjtebane af den bidende frost.

Foto: Asger Ladefoged.

Hovedstadens Beredskab og diverse private aktører er torsdag eftermiddag stadig i gang med at pumpe vandet tilbage i åen og ned i kloakkerne. Men kl. 08 torsdag morgen var der stadig lang vej igen.

»Jeg har boet her i 45 år. Det er mit barndomshjem, og jeg har aldrig set noget lignende,« siger Michael Nielsen, beboer på Bendstrupvej 7, der iført waders står og kigger lamslået ud over den pøl, der engang var hans have.

Klokken 12 torsdag erklærede Stormrådet, at der tale om en stormflod, der bl.a. ramte syd for Københavns Nordhavn samt øerne udfor, hvilket omfatter beboerne på villavejen i Hvidovre.

»Jeg er stadig rystet, og jeg har slet ikke forstået, hvad der egentlig er sket, og hvad konsekvenserne er. Jeg er nødt til at sige til mig selv, at vi ikke bor her nu. Hvor vi så bor, det må vi finde ud af, « siger Kenneth Kühn om fremtidsudsigterne. Men han er dog lettet over, at han får nu kan få dækket sine skader:

»Hvis det her ikke er stormflod, kan jeg ikke forstille mig, hvad en stormflod er«.

Foto: Asger Ladefoged.

Oprydningsarbejdet på villavejen fortsætter, og Hovedstadens Beredskab skal efterfølgende vurdere, hvad der ske i forhold til fremtidige indsatser.

»Vores evalueringer og analyse må vise om, vi skal skaffe yderligere mængder materiel og mandskab, da vi jo kun kan forvente flere af den her slags hændelser i fremtiden,« siger Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab.