Kendte lader sneglen gro mod kræft

Kendte danske mænd lader skægget gro for at skabe opmærksomhed omkring kræft. Mænd er nemlig svagere end kvinderne, når det gælder om at overvinde kræften.

Bingo Banko-vært Anders Stjernholms skæg har vokset i fire dage på billedet t.v. På det andet billede, som er fra i går, er skægget 12 dage gammelt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kendte mænd lægger i disse dage ansigt til skægvækst for at skabe opmærksomhed omkring mænd, der rammes af kræft.

Kræft slår flere mænd ihjel om året end noget andet, og hver dag får 43 mænd konstateret kræft. Ligeså mange kvinder, som mænd rammes af kræftsygdomme, men mænds overlevelsesrate er lavere.

- Vi bruger skægget som indgangsvinkel, fordi det er det mest maskuline symbol, der findes. Det kan være nemmere at tage hul på snakken om helbred og kræft, når der bliver spurgt til skægget, forklarer Mette Hattens, som leder Kræftens Bekæmpelses kampagne ”Ikke kun for skæg”.

Løbende billeddokumentation

Blandt de kendte, som har indvilget i at give skraber og barberblad fri, er radiovært Huxi Bach, cykelrytter Brian Holm, Berlingskes egen sundhedsekspert, Christian Bitz, og vært for TV-showet ’Bingo Banko’ på TV 2, Anders Stjernholm.

Løbende lægger kendisserne billeder af deres ansigtsbehåring på ikkekunforskæg.dk, så man kan følge med udviklingen. Indtil videre er Anders Stjernholm ikke selv for imponeret over behåringen.

- Jeg syntes selv, at der var kommet herre meget de første 13 dage, men da jeg tog et billede, lignede det ikke alverden. Men jeg har aldrig haft så meget skæg på, og det kradser som en islandssweater. Jeg vil gerne på forhånd undskylde over for Bingo Banko-seerne på lørdag. Til gengæld kan jeg garantere, at Joachim (Ingversen, ligeledes vært på Bingo Banko, red.) er helt glatbarberet, siger Anders Stjernholm.

»Jeg nulrer mine testikler endnu mere«

Problemet for mænd specifikt er, at de ikke taler om deres helbred og går for sjældent til lægen.

- Vores erfaring er, at mænd ikke taler om helbred og sygdom generelt. I forhold til kræft er konsekvensen temmelig bombastisk. Kommer man for sent til lægen, kan man være i et stadium, hvor helbredsprocenten er lav. Jo tidligere man opdager kræft, jo bedre overlevelse er der, siger Mette Hattens.

Anders Stjernholm har ikke selv problemer med at komme til lægen eller tale om sit helbred:

- Jeg er rimelig hypokonder og meget opmærksom omkring alle bittesmå skavanker. Jeg er begyndt at nulre mine testikler endnu mere - det var ikke fordi de manglede opmærksomhed, siger Stjernholm, som dog er opmærksom på problemet.

- Dér er jeg meget modsat min far. Hvis han skærer sig i fingeren, går han ikke til lægen men er sådan, ”den finger skal nok falde af af sig selv”, fortæller Bingo Banko værten.

Flere indsamlinger for mænd med kræft

’Ikke kun for skæg’ er ikke den eneste kampagne, som sætter mænd og kræft under lup i denne måned.

For at give kvindernes brystkræftmåned, oktober, modspil, omdøbte man i USA november måned til MOvember. 'Mo' er en forkortelse for moustache, og ganske rigtigt er formålet med denne kampagne også, at man skal lave skægget stå.

Movember stiller særligt fokus på prostatakræft, og her handler det hovedsageligt om overskægget.

For begge kampagners vedkommende kan almindelige, dødelige danskere (dog kun mænd) starte deres egen indsamling på dk.movember.com eller ikkekunforskæg.dk.

Berlingske vil også gerne se dit skæg. Send et billede af det her.

En gruppe amerikanske, kvindelige komikere har fundet på en måde, kvinder også kan støtte sagen på. Den hedder ’Dyrk sex med en fyr med et overskæg-dag’ og afholdes 18. november. Så det er bare med at lade sneglen gro!