Kendte danskere stod af ræset: Vi fik ingen julegaver

Foto: David Leth Williams / Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Julegaver for milliarder blev i aftes åbnet rundt om i de danske hjem. Men mange steder blev gaverne valgt fra.

Et af de steder er hos skuespiller, forfatter og instruktør Flemming Jensen. Og han er ikke i tvivl. Julen blev bedre, efter at den ældste søn kom med et forslag:

»Vi afskaffede julegaver for voksne for 25 år siden på min ældste søns opfordring, og det er det bedste, vi har gjort nogensinde. Det var kommet til at dreje sig mere om gaverne end om at være sammen. Da vi holdt op med at give voksen-gaver kom julefreden tilbage,« siger Flemming Jensen, der dog ikke gik helt tomhændet i seng i går:

»Jeg får gaver af mine børnebørn. Og det er som regel noget, de selv har lavet,« siger han.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv spåede i november, at danskerne ville bruge ca. 8,6 mia. kr. på julemad og gaver. Det er ca. 200 mio. kr. mere end sidste år. De faktiske tal er endnu ikke kendt, men ifølge markedsdirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft viser undersøgelser, at danskerne i forhold til landene omkring os er tilbageholdne, når det kommer til julegaver.

»Man gør det lidt forskelligt op i de forskellige lande, men danskerne er faktisk dem, der bruger mindst på julegaver,« siger Henrik Hyltoft.

Livsstilseksperten Flemming Møldrup, der er kendt fra programmet ‘Kender du typen?’ på DR1, kalder de ikke-eksisterende voksen-gaver for en ‘tendens’, der vinder frem. Især hvis der er mange børn og børnebørn, som skal have pakker, bliver både penge og energi brugt der:

»Jeg tror, at man mange steder dropper voksengaverne. De fleste af os har jo de ting, vi skal bruge, i forvejen. I et forhold kan man også give hinanden ting i løbet af et år. En anden tendens er, at vi bliver bedre til at tænke på andre end os selv. Jeg tror, at vi fremover vil se flere eksempler på, at vi inviterer andre, der måske ikke har så meget, indenfor i vores hjem i julen,« siger han.

Han er ikke den eneste, der har ændret holdning til julegaverne med tiden. Musikerparret Keld og Hilda Heick er ‘møghamrende kedelige’, hvad julegaver angår, fortæller Hilda Heick:

»Vi er stået af ræset. Det er småtterier, vi giver til hinanden, og det er kun for at have lidt at pakke op. Når man har nået vores alder, så ved man ikke rigtig, hvad man skal ønske sig - og man mangler heller ikke rigtig noget. Det ender altid med, at Keld og jeg sidder og giver hinanden bøger eller praktiske ting,« siger hun.

Foto: Simon Læssøe.

En af dem, der igennem årene har brugt mange penge på julegaver, er erhvervsmanden Asger Aamund. Men selv om bankbogen bugner, så har der de seneste år ikke været gaveregn i hjemmet i Hellerup, nord for København:

»Min kone (Suzanne Bjerrehuus, red.) gider ikke alt det ræs. Så derfor har vi droppet gaver til hinanden. Vi stoppede, da min kone havde fået smykker nok til, at hun er glad resten af livet, så det er vel 10 til 15 år siden. Nu er hun pænt behængt og har ikke brug for mere. Tidligere fik hun meget fine gaver, men det er altså stoppet efter hendes eget ønske,« siger Asger Aamund.

Foto: Simon Skipper.

Savner du ikke at få gaver?:

»Nej, jeg er glad for at have en jul, hvor freden har sænket sig. Jeg har haft juleaftener, hvor børn har fået så mange gaver, at de til sidst bare flåede pakkerne op og var fuldstændig umulige. Man bør aldrig give børn mere end én ting,« siger Asger Aamund, der fortæller, at han hvert år den 22. december samler familiens børnebørn, som så får en enkelt gave hver.