Kendt debattør nægtet adgang til Israel-seminar af frygt for synagoges sikkerhed

Debattør og formand i Dansk Palæstinensisk Venskabsforening Fathi El-Abed blev nægtet adgang til seminar, der skulle finde sted ved synagoge: »Vi ønsker ikke, at Fathi El-Abed kender til synagogens interne sikkerhed,« lyder det blandt andet i begrundelsen.

»Vi ved, at der er risiko for, at han tager ordet og giver lange foredrag om, hvad han mener. Derudover ønsker vi ikke, at Fathi El-Abed kender til synagogens interne sikkerhed. Vi skal respektere Det Jødiske Samfunds angst,« lyder det fra daglig leder og redaktør i Med Israel For Fred, Dina Grossman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen/Ritzau Scanpix

Den fremtrædende debattør og formand for interesseorganisationen Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, er blevet nægtet adgang til et seminar organiseret af organisationen Med Israel For Fred (MIFF).

Begivenheden skal foregå på søndag i et lejet lokale tilknyttet Det Jødiske Samfund ved synagogen i København, og Fathi El-Abed blev afvist af sikkerhedsmæssige årsager.

»Vi ved, at der er risiko for, at han tager ordet og giver lange foredrag om, hvad han mener. Derudover ønsker vi ikke, at Fathi El-Abed kender til synagogens interne sikkerhed. Vi skal respektere Det Jødiske Samfunds angst,« lyder begrundelsen fra daglig leder og redaktør i MIFF Dina Grossman.

»Fathi El-Abed er ekstremist, og vi ønsker ikke, at han og hans venner kender til synagogens interne sikkerhed og bygningens indretning,« siger hun og afviser, at organisationen frygter et angreb på synagogen, men vil respektere ejerne af lokalets angst for, hvem der bliver lukket ind.

Fathi El-Abed forsøgte 28. december at tilmelde sig arrangementet, men modtog to dage efter en mail med afvisning fra Dina Grossman, hvoraf det fremgik:

»Efter opfordring af sikkerhedsfolk må jeg desværre sige nej til din deltagelse.«

Dina Grossman forklarer, at eftersom Fathi El-Abed ikke »i sig selv« er nogen farlig mand, handler det om den indirekte sikkerhed. Hun kan ikke oplyse konkret, hvem der har konkluderet, at Fathi El-Abed ikke kan deltage.

»Det er andre, som kender til sikkerhedsreglerne og har brugt faciliteterne i mange år. De kender til Fathi, og hvad der rører sig omkring ham,« siger Dina Grossman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto.

»Det er andre, som kender til sikkerhedsreglerne og har brugt faciliteterne i mange år. De kender til Fathi, og hvad der rører sig omkring ham.«

»Fuldstændig langt ude«

Fathi El-Abed er chokeret. Han vil bekæmpe ekstremisme. Han forstår ikke, hvorfor han ikke må deltage i begivenheden. Han mener, det er »fuldstændigt langt ude«.

»Jeg har jødiske venner, og jeg lagde blomster efter terrorangrebet på synagogen. Jeg er ikke en farlig mand. Jeg har arbejdet i Udenrigsministeriet, og jeg er blevet sikkerhedsscreenet i hoved og røv. Så det er i hvert fald ikke politiet eller PET, organisationen har som sikkerhedsfolk til det arrangement,« siger han.

Da Fathi El-Abed tilmeldte sig arrangementet, signerede han ikke mailen som formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, men som borger.

»De ved jo godt, hvem jeg er. Alt tyder på, at de afviste mig, fordi jeg ikke må stille kritiske spørgsmål til deres arrangement, som jeg måske, måske ikke, ville gøre. Jeg ønsker blot en demokratisk debat. Dette er et forsøg på at nægte min ytringsfrihed, fordi begivenheden står som offentlig,« siger han.

Ikke et debatmøde

Dina Grossman forklarer, at afvisningen skyldes en »helhedsvurdering«.

»Vi kender Fathi El-Abed, og vi ved, at han anfægter alt, der ikke passer med hans narrativ. Han er ekstremist, og vi ønsker ikke at debattere med en sådan karakter. Han medvirker ikke til en oplysende debat, og desuden er dette ikke et debatmøde,« siger hun.

Det lokale, som MIFF har lejet, tilhører nogle mennesker, som er angst for at blive angrebet, siger Dina Grossman. Hun vil gerne tale med Fathi El-Abed under andre forhold, men MIFF er ikke interesseret i at byde de øvrige deltagere forstyrrelser og ballade.

»Hvis det bliver meget forstyrrende, er vi nødt til at fjerne ham fra konferencen. Vi er nødt at respektere de andre menneskers angst,« siger Dina Grossman.

Beslutningen om at nægte Fathi El-Abed adgang er ikke truffet af Det Jødiske Samfund eller deres sikkerhedsfolk, oplyser Det Jødiske Samfund til Berlingske.