Kender du typen?

Middelklasseforældre dominerer deres børns studievalg. Disse tre typer kan give problemer for deres voksne børn.

Det kan være svært at vælge universitetsuddannelse, men så er det godt, at man kan hente hjælp hos sine forældre. Fold sammen
Læs mere

Mira Wessels har i sit kandiatspeciale på Institut for uddannelse og pædagogik under Aarhus Universitet, fundet frem til tre typer af middelklasseforældre, som kan give problemer for deres børn, når børnene skal vælge studie og fremtidig karriere.

Universitetsbørn Fold sammen
Læs mere

Den tryghedssøgende forælder med usagte krav:

Der er uddannelser, som er »fornuftige« og gode, mener den tryghedssøgende. Uddannelser, som man efterfølgende kan leve af.

Det skal helst være uddannelser, som forældrene selv kender til. De kan blive decideret utrygge, hvis børnene overvejer et fag, de ikke kender. Det kan komme til udtryk som en bekymring for, om deres børn kan klare de faglige krav på en uddannelse.

Børnene vil gerne have mere klar vejledning fra forældrene, men forældrene vil gerne fremstå som politisk korrekte forældre, der ikke presser deres børn til et bestemt studievalg. Trods dette kommer deres usagte krav og bekymringer ud mellem sidebenene.

Forældrene kender ikke mange uddannelser ud over deres egen. Der er ofte tale om forældre med mellemlange videregående uddannelser.

Universitetsbørn Fold sammen
Læs mere

Den (over-)involverede, ambitiøse forælder:

»Mine børn skal ikke bruge et sabbatår på bare at ligge hjemme på sofaen.« Den sætning siger den ambitiøse forælder gerne – ofte og højt.

Denne forældretype er meget dominerende i børnenes opvækst og liv. I hjemmet tales der ofte om uddannelse, og forældrene yder stor støtte til deres børn ved for eksempel at skaffe studiejob og tage kontakt til uddannelsesinstitutioner.

Forældrene vil gerne være politisk korrekte og lægger derfor op til, at de unge selv skal finde ud af, hvilke uddannelser der er gode. Denne pludselige frihed kan være problematisk, fordi forældrene i hele opvæksten har domineret børnene.

Forældrene har ofte akademiske ambitioner, og de høje ambitioner på børnenes vegne kan give problemer, hvis de unge ikke er opdraget til at navigere i akademiske kredse eller kan leve op til de høje ambitioner.

Universitetsbørn Fold sammen
Læs mere

Den bekymrede akademiske forælder:

Presset på uddannelserne er så stort i dag, at mange har svært ved at klare det. Det bekymrer denne forældretype, der derfor har et udtalt ønske om, at deres børn – i modsætning til dem selv – vælger at stå af ræset.

Selv om forældrene selv er akademisk uddannede, mener de ikke, at deres børn skal tage en lang videregående uddannelse, fordi det kan være for hårdt.

Forældrene ønsker, at deres børn træder ned ad uddannelsesstigen og vælger noget, der ikke er så svært eller hårdt. De kan have en tendens til at pakke deres børn ind i vat.

Fordi børnene er opdraget i et akademisk hjem, har de fleste af dem gode forudsætninger for at trives i et akademisk uddannelsesmiljø. Men forældrenes bekymringer om det travle og hårde uddannelsessystem kan gøre børnene usikre og bekymrede.