Kender du julebyttereglerne? Bliv klogere her

Det er en god idé at gemme originalkvitteringen, hvis man skal have pengene tilbage for en julegave.

Juleshopping, shopping, Strøget, butikker, forbrug, købe, julegaver, gaver, juletid på Strøget.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

. Når gaverne er blevet delt ud om aftenen 24. december, så lyder fløjten til det obligatoriske gavebytte-ræs.

Men det er ikke altid sikkert, at gaven kan byttes til kolde kontanter.

Det fortæller Tina Dhanda Kalsi, der er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis man skal bytte varen til noget andet, så er det nok med et byttemærke. Men er der tale om en butik, der tilbyder, at du kan få pengene retur, så kan butikken kræve, at du har den originale kvittering med, og så er byttemærket måske ikke nok, siger hun.

Faktisk er der ingen lov, der siger, at fysiske butikker skal give pengene tilbage, fortæller Martin Bruun-Houmølle, som er chefkonsulent ved Forbrugerklagenævnets sekretariat.

- Men masser af butikker gør det alligevel som en service. Det er dog ikke noget, som butikkerne er forpligtet til, siger han.

Generelt er det altid en god idé at gemme kvitteringen, lyder rådet fra Tina Dhanda Kalsi. Også selv om det er en gave.

- For skulle gaven for eksempel have en defekt, og det bliver nødvendigt at gøre brug af de to års reklamationsret, så er det godt at have kvitteringen, siger hun.

Desuden er det vigtigt at være opmærksom på antallet af byttedage, som kan svinge fra butik til butik. Derfor bør køberen forhøre sig hos ekspedienten.

En ting er dog at købe gaver i de fysiske butikker. Noget andet er, de julegaver der købes på nettet.

Ved den type køb er forbrugerne automatisk sikret 14 dages fortrydelsesret, og det gælder alle netbutikker indenfor EU.

Ligesom de fysiske butikker vælger mange webbutikker også at forlænge byttetiden i juleperioden, men det kan alligevel fornuftigt at dobbelttjekke, inden man handler.

- Har netbutikken ikke en udvidet returret i juledagene, kan det være en god idé at indgå en aftale med butikken på forhånd. Det bør man gøre på mail, så man har aftalen på skrift, siger Tina Dhanda Kalsi.

Vil man undgå at betale returfragt, kan det være en god idé at vælge en netbutik, der også har en fysisk butik, da man ofte også kan bytte varen dér.

Fakta: Her er reglerne for gavebytte:

- En vare, der er købt i en fysisk butik, kan du få lov til at prøve, så længe du leverer den tilbage i originalemballage og med prismærke på.

- En vare, der er købt på nettet, kan du få lov til at prøve, som du ville gøre i en fysisk butik, og stadig returnere varen. Så længe der ikke er tale om en forringelse af produktværdien.

- Vurderer en netbutik, at en vare er blevet prøvet så meget, at den har mistet værdi og ikke kan sælges videre, kan de tillade sig at udbetale færre penge end købsprisen. Det er op til forhandleren at lave denne vurdering.

Kilder: Tina Dhanda Kalsi, Martin Bruun-Houmølle.

/ritzau/FOKUS