Kemikalielæk fra nordjysk renseanlæg

Op mod 90 tons jernkloridsulfat kan være løbet ud i jorden i Mariagerfjord Kommune. De foreløbige resultater tyder ikke på, der er akutte konsekvenser for borgerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En underjordisk glasfibertank på Mariagerfjord Renseanlæg har gennem længere tid været utæt. Derfor kan 90 tons jernkloridsulfat være løbet ud i jorden omkring tanken. Det skriver Mariagerfjord Kommune i en pressemeddelelse ifølge TV 2 Nord.

Lækken er sket på et tidspunkt efter nytår og blev først opdaget, da der skulle følges op på renseanlæggets budget. Her kunne man ifølge TV 2 Nord konstatere et større indkøb af jernklorid end forventet.

»Der har på intet tidspunkt været synlige tegn på lækage på jordoverfladen, men vi konkluderede alligevel, at tanken måtte være utæt og fik den tømt i en fart,« siger direktør Søren Erikstrup fra Mariagerfjord Vand A/S til TV 2 Nord.

Mariagerfjord Renseanlæg har meldt forureningen til kommunen, og man er nu i færd med at vurdere udslippets omfang og konsekvenserne deraf.

Chef for Natur og Miljø, Jørgen Ussing, siger til TV 2 Nord, at de foreløbige vurderinger tyder på, at der ikke vil være nogen akut skade for personer og kun en lille risiko for målbare ændringer i vandkvaliteten over tid. Nu skal man så have undersøgt omfanget af forureningen nærmere.

Seks ejendomme i nærheden af renseanlægget har efter lækket fået taget prøver af deres drikkevand og resultaterne viser, at forureningen ingen påvirkning har haft på drikkevandet.