Kattegat-bro for private penge

Transportminister Flemming Hansen (K) påtænker at lukke private investorer ind i den offentlige infrastruktur. Et politisk flertal støtter.

En kommende forbindelse over Kattegat betalt af private penge. Sådan kan fremtiden se ud, hvis broforbindelsen mellem Sjælland og Jylland bliver gennemført. Det siger transportminister Flemming Hansen (K), og han bakkes op af et flertal på Christiansborg.

Ministeren nævner i et interview med Berlingske Business muligheden for, at nye broer, tunneler og jernbanestrækninger ikke blot finansieres af statskassen - men også via partnerskaber mellem offentlige og private aktører, de såkaldte OPPer. Han nævner selv Kattegat-forbindelsen som en mulighed.

»Jeg er åben for, at f.eks. pensionskasser kan lukkes ind som investorer i afgrænsede infrastrukturprojekter. Hvis nogle af de idéer, der er luftet i løbet af sommeren, f.eks. en bro over Kattegat, skal realiseres, så kunne det måske finansieres på denne måde,« siger ministeren, som kommer både sin egen arbejdsgruppe og Infrastrukturkommissionen i forkøbet. Begge analyserer p.t. muligheden for at bruge OPPer i infrastruktur, men arbejdet afsluttes først til efteråret.

Politisk er der velvilje fra flere partier. Socialdemokraternes trafikordfører, Magnus Heunicke, siger: »Den melding fra Flemming Hansen er fornuftig og konstruktiv. Vi er meget varme på en Kattegat-forbindelse, og det er vigtigt at analysere alle mulige værktøjer.«

I juli luftede Danica og PFA ambitioner om at investere milliarder i infrastruktur, f.eks. i en Kattegat-bro. Og sidste år tilbød pensionsgiganten ATP at overtage vedligeholdelsen af det nedslidte skinnenet mod en årlig betaling fra staten. Hos ATP modtages ministerens nye udmelding da også godt.

»Vi har stor interesse i at investere i infrastruktur, fordi det er velegnet til langsigtede investeringer med et inflationssikret element,« siger Lars Rohde, adm. direktør i ATP, der tilføjer, at Kattegat-broen »bestemt kunne være interessant.«

WWW.BUSINESS.DK

Læs mere om emnet og deltag i afstemningen