Katolske overgreb skete også mod kvinder

Indtil videre har vi kun kendt ofrene for sexovergreb i den katolske kirke som unge mænd eller børn. Nu træder den første voksne kvinde frem med sin historie.

Margit blev i midten af 1990erne udsat for et voldtægtsforsøg fra en katolsk præst, der befamlede hende og skubbede hende mod et skrivebord, hvor to kondomer lå klar. Margit fortalte om overgrebet til sognepræst Niels Engelbrecht. Hans løsning var ikke at anmelde sagen til politiet, men at flytte Margit til et andet sogn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun adskiller sig ved at være voksen og kvinde. Men ellers er historien den samme. I fredagens udgave af Berlingske Tidende fortæller den første kvinde om et voldtægtsforsøg begået af en katolsk præst, der tidligere har fungeret på Sjælland. Kvinden, der ønsker at optræde anonymt, var i 40erne, da overgrebet fandt sted.

Det er forventeligt, at den første kvinde nu tager bladet fra munden, mener Anja Hareskov Jensen, ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre under Københavns Universitet.

»Det overrasker mig ikke, at der også skulle være kvinder iblandt. For voldtægt og overgreb er langt oftest noget, der foregår mod en pige. Man kan faktisk sige, at overgrebssagerne i den katolske kirke er den omvendte verden, fordi vi hidtil kun har hørt om drenge eller unge mænd, der er blevet udsat for overgreb,« siger hun.

Den katolske kirke og politiet har indtil videre modtaget 27 anmeldelser om sexovergreb, der skulle være foregået i den katolske kirke i Danmark. Pastor Niels Engelbrecht, der står i spidsen for undersøgelsesarbejdet i kirken, har mistet overblikket over de i alt 27 sager, han og politiet har modtaget. Men han fortæller, at ofrene var både voksne, unge og børn, da overgrebene skulle være fundet sted.

Med kvindens vidnesbyrd i Berlingske Tidende lægger den katolske kirke i Danmark sig atter i slipstrømmen af tendenserne i resten af verden.

Således var messedrenge og drenge på katolske skoler de første til at fortælle om præsters sexovergreb i Irland. Nu står en bølge af piger og kvinder frem med deres oplevelser.