Katolikker er rasende: To kvinder udfordrer Irlands abort-lovgivning med 28 tweets

Irlands abort-lovgivning er igen til debat.

Irlands abort-lovgivning kom for alvor i vælten i 2012, da den gravide kvinde Savita Halappanavar døde efter at være blevet en abort på Galway-hospitalet i Irland. Her et billede af Savita Halappanavar fra en demonstration i Dublin i november 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»To kvinder, én plan, 48 timer hjemmefra.«

Sådan lyder den korte bio-beskrivelse af Twitter-brugeren @TwoWomenTravel, der har eksisteret siden lørdag, og som på få dage er blevet nævnt i omkring 50.000 tweets på det sociale medie.

Brugerne er to irske kvinder, den ene gravid, som har brugt profilen til at dokumentere deres omstændelige rejse fra Irland til en klinik i England, hvor der foretages aborter.

Baggrunden er, at den irske abortlovgivning er en af de hårdeste i verden. Irske kvinder har kun ret til en abort, hvis graviditeten er til fare for deres liv, og den uklare lovgivning på området medfører, at lægerne først tør udføre en abort, når kvindens tilstand er yderst kritisk.

Tilbage til kvinderne, hvis tur begyndte lørdag morgen med dette tweet:

Og nogle timer senere fulgte denne opdatering:

Hurtigt stod det klart, at @TwoWomenTravel var mere end blot en afrapportering af de anonyme kvinders rejse. I flere tweets tagger de den irske regeringsleder, Enda Kenny, for at gøre ham opmærksom på, at deres mission langtfra er en isoleret sag. Tværtimod.

Som hundredvis begyndte at vise sympati for de to kvinder og deres ærinde, begyndte højtprofilerede brugere på sociale medier at blande sig. Mens Enda Kenny valgte at ignorere henvendelserne, gav blandt andre vært for »Late Late Show« James Corden og senere den irske sundhedsminister, Simon Harris, deres besyv med.

Ikke alle er dog lige begejstrede for @TwoWomenTravel. Den katolske blogger Caroline Farrow er kommet med denne svada:

Irlands abort-lovgivning kom for alvor i vælten i 2012, da den gravide kvinde Savita Halappanavar døde efter at være blevet nægtet en abort på Galway-hospitalet.

Ifølge tal fra det britiske sundhedsministerium har flere end 165.000 kvinder rejst fra Irland til Storbritannien for at foretaget en abort mellem 1980 og 2015.