Kasper og Patrick er Danmarks første cyberværnepligtige

Danmarks første cyberværnepligtige har taget hul på deres uddannelse hos Forsvaret. Gennem ti måneder skal de oplæres i særlige IT-kompetencer, som ifølge forsvarsministeren skal gøre dem i stand til at beskytte Danmark mod angreb fra internettet, der er den moderne kampplads.

Danmarks allerførste hold cyberværnepligtige har begyndt deres uddannelse i denne uge. Der er dog ikke tale om en værnepligt, der udelukkende skal aftjenes foran computeren, for de unge rekrutter skal først gennemføre den almindelige værnepligt, hvor de oplæres i militære færdigheder. Arkivfoto: Maria Hedegaard/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Når dagen går på hæld, har Danmarks første cyberværnepligtige taget hul på den anden uge i deres ti måneder lange forløb hos Forsvaret.

Den nye uddannelse er ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) en konsekvens af det stigende trusselsbillede, der er kommet i takt med den stigende globale digitalisering, og som derfor kalder på særlige IT-kompetencer hos Forsvaret. Cyberværnepligten er en del af forsvarsforliget, hvor der er et særligt fokus på at styrke cybersikkerheden generelt.

»Vi er i Danmark et højt digitaliseret samfund, og Forsvaret er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at vi kan forsvare på den moderne kampplads, hvor Forsvarets højteknologiske systemer og materiel er udsat for trusler. Der er cyberværnepligten ét af de redskaber, vi kan tage i brug for at blive bedst muligt rustet til fremtidens udfordringer,« siger Trine Bramsen.

En del af forsvarsforliget

Det er truslen fra hacking og andre former for cyberangreb, der kan ramme dansk kritisk infrastruktur, som kalder på større IT-kompetencer hos Forsvaret, men det gælder også bekæmpelsen af digitale påvirkningskampagner.

Det er planen, at cyberværnepligten skal køre som en forsøgsordning over de næste tre år, og i 2020 starter i alt 30 cyberværnepligtige fordelt på to hold. Det første hold cyberværnepligtige består af 16 rekrutter.

11 er startet i Hæren hos Føringsstøtteregimentet i Fredericia, mens de resterende kommer til at have deres daglige gang i Flyvevåbnet på Flyvestation Karup.

»Det er det første hold, som skal gennem denne uddannelse, så vi er selvfølgelig spændte på det. Jeg håber, at vi kan få nogle af dem motiveret til at arbejde videre inden for området her i Forsvaret eller gøre det civilt, så vi kan få styrket området inden for sikker IT,« siger Torben Nygaard, der er chef for uddannelsessektionen ved Føringsstøtteregimentet.

Selv om der er tale om en helt særlig form for værnepligt, så skal de unge rekrutter først gennemføre et fire måneder langt forløb sammen med resten af Forsvarets værnepligtige, hvor de trænes i militære færdigheder. Først herefter begynder de på det forløb, der gør cyberværnepligten til noget helt særligt.

De sidste seks måneder skal de nemlig specialiseres i cybersikkerhed, så de kan lære, hvordan man bekæmper trusler mod Danmark online.

Cyberværnepligten afsluttes med et praktikforløb og en øvelse, der laves i samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste Center for cybersikkerhed.

Værnepligtige: Internettet skal være trygt

21-årige Patrick og 19-årige Kasper er begge blevet installeret i Fredericia, og de to unge mænd er ikke i tvivl om, at de er endt på rette hylde. Af sikkerhedsmæssige hensyn oplyser Forsvaret ikke efternavne på værnepligtige.

Foran de to unge mænd og de 14 andre cyberværnepligtige, der netop har taget hul på livet i trøjen, venter nu ti måneder med intens træning.

»Cyberværnepligten var oplagt for mig, fordi jeg her kan få en uddannelse inden for IT-sikkerhed, mens jeg aftjener min værnepligt. Jeg kan sagtens se mig selv fortsætte herinde og gøre karriere, når min værnepligt er ovre,« siger Kasper.

Patrick har også altid haft en drøm om at tjene Danmark, og da han blev opmærksom på den nye cyberværnepligt, kunne det næsten ikke være bedre. IT har nemlig også altid interesseret ham, og han håber, at han kan bidrage til at gøre internettet til et mere sikkert sted at færdes.

»Jeg synes, der har været nogle grusomme eksempler på, hvad der kan foregå online, og jeg vil gerne være med til at beskytte danskerne mod det,« siger Patrick, der også håber at kunne fortsætte i Forsvaret efter endt værnepligt.