Kaskelotterne bliver fjernet i dag

Flere end 20 mand er parate til at rykke ud for at partere og fjerne de to strandede kaskelothvaler ved Henne Strand. Forskere og eksperter får inden da lov til at undersøge de store dyr.

Strandede hvaler ved Henne Strand, 16.2.2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: FOTO: OLE JOERN / REDSTAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to kaskelothvaler, som i weekenden strandede ved Henne Strand i det sydvestlige Jylland, bliver fjernet fra stranden mandag.

Naturstyrelsen vil sammen med eksperter fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg rykke ud for at partere de to hvaler, som herefter bliver destrueret, oplyser skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen Blåvandshuk.

»I løbet af formiddagen går vi i gang med at partere hvalen på stranden og skære den ud i nogle passende stykker, vi kan håndtere, som bliver kørt væk i nogle containere. Den hval, som ligger væsentligt længere ude, tager vi fat på senere på samme facon,« siger han.

Arbejdet med at partere hvalerne ventes at stå på hele mandag frem til det bliver mørkt, og der er indkaldt flere end 20 personer, som skal stå for det praktiske arbejde med at få hvalerne væk, forklarer biolog og formidlingsleder Ragnhild Skov fra Fiskeri- og Søfartsmuseet.

»Der kommer også dyrlæger og forskere fra Aarhus Universitet, som skal være med til at tage prøver. Man skal blandt andet tage vævsprøver og prøver af organerne for at tjekke dem for sygdomme. Og hvis der er forskere, som har særinteresser, så vil de koncentrere sig om dem.«

Det sker jævnligt, at der er hvaler, som strander langs de danske kyster. Det er dog sjældent, at de er lige så store, som de to kaskelothvaler, der er strandet ved Henne Strand. Der er langt oftere tale om delfiner og andre mindre hvaltyper.

Uanset hvilken hval eller andet større havdyr, som strander eller bliver skyllet død op langs de danske kyster, så har Naturstyrelsen en beredskabsplan for, hvordan man får fjernet dyret, siger Ulrik Lorenzen. Han forklarer, at det højst sandsynligt har været en navigationsfejl, som har fået de to kaskelotter til at søge mod land.

»Man ved aldrig rigtig, hvorfor hvaler strander, men det sker med jævne mellemrum. Biologisk mener man, at Nordsøen er ligesom en blind gyde for kaskelothvaler, de har svært ved at navigere og finde ud af Nordsøen igen. Nordsøen er snæver omkring England, Frankrig og Holland, det er et snævert hul, hvalerne skal igennem. Samtidig er de danske kyster specielle i og med, at de er meget lavvandede, så kan hvalerne komme for langt ind mod vand, hvor de ikke kan manøvrere rundt, og så sidder de fast,« forklarer han.