Karakterer får flest mønsterbrydere på universitetet

Ifølge ny analyse giver optagelse via kvote 2 et mere socialt skævt uddannelsessystem end karakterer.

Hvis mønsterbrydere skal have bedre mulighed for at læse på universitetet, skal de studerende optages ud fra deres karakterer.

Stik imod hvad man ofte hører, favoriserer motiverede ansøgninger og optagelsessamtaler nemlig socialt stærke studerende mere, end karakterer gør.

Det konkluderer Danmarks Evalueringsinstitut i en ny analyse af den sociale profil i optagelsessystemet.

- Når karakterer giver et mindre skævt optag på universiteterne, hænger det sammen med, at social baggrund, i mindre omfang end man kunne tro, har betydning for de karakterer, man får i gymnasiet, skriver Bjarke Tarpgaard Hartkopf i en pressemeddelelse.

Det er ikke fordi, at elevens sociale baggrund ikke har indflydelse på karaktererne. Men faktisk har den sociale baggrund større betydning for, hvordan eleven klarer egnethedstest. Det viser international forskning i hvert fald.

Desuden viser forskningen, at der faktisk er en mere skæv social profil ved optagelse på kvote 2 end ved optagelse på kvote 1 på visse uddannelser.

- I Danmark har vi fokus på at sikre lige muligheder for uddannelse og at skabe bedre vilkår for mønsterbrydere, skriver Bjarke Tarpgaard Hartkopf.

- Vores analyser viser, at gymnasiekarakterer er bedre end deres rygte, når det handler om at skabe større social lighed i adgangen til universiteterne, skriver han.

Mens man via kvote 1 udelukkende bliver optaget på grund af sine karakterer, er kvote 2 for elever, som ikke har et højt nok gennemsnit til at komme ind på drømmeuddannelsen.

51.222 unge danskere søgte i 2015 om optagelse på et universitet via kvote 2. Det er over halvdelen af de i alt 93.924 danske unge, som søgte om optagelse på universitetet.

I alt 65.298 studerende fik plads på en videregående uddannelse i år. Det er to procent flere end sidste år.

/ritzau/