Karadzic kan afhøre to danske militærfolk

Den tidligere bosnisk-serbisk leder Radovan Karadzic håber, danske dokumenter kan styrke hans sag ved krigsforbrydertribunal.

Radovan Karadzic står i Haag anklaget for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic har nu fået lov til at sende sin juridiske rådgiver til Danmark for at afhøre to tidligere majorer, som deltog i krigen i Bosnien fra 1992 til -95.

Det fremgår af et brev fra Forsvarsministeriet til Karadzic, som Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i.

Afhøringerne af de to militærfolk skal afklare, om det danske forsvar og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) ligger inde med flere dokumenter, der kan være relevante for Karadzics forsvar i hans sag ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal for det tidligere Jugoslavien, ICTY, i Holland.

Karadzic håber, at dokumenterne kan rense ham for anklagen om at stå bag en massakre under krigen på Balkan.

Tre dokumenter om 66 menneskers død

I slutningen af august oplyste Kristeligt Dagblad, at Forsvarsministeriet havde misinformeret krigsforbrydertribunalet.

Stik imod, hvad ministeriet tidligere havde oplyst til tribunalet, lå det nemlig inde med tre dokumenter om bombningen af et marked i Sarajevo i februar 1994.

Bombningenn kostede 66 mennesker livet, mens 140 blev såret. Episoden indgår i anklageskriftet mod Karadzic ved ICTY i Haag, hvor han er anklaget for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) har ikke ønsket at kommentere Forsvarsministeriets accept af anmodningen fra Radovan Karadzic.

/ritzau/