Kapselgade - helt ærligt!

Jens Rebensdorff bylinefoto byline Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Københavns Kommune er der noget, der hedder Vejnavnenævnet. De fire medlemmer skal foreslå Teknik- og Miljøudvalget, hvilke navne, de mener pladser og gader skal have. Herligt job skulle man mene. Researche sig frem til interessante begreber og navne, der har med det pågældende områdes benyttelse og historie at gøre.

Men efter Berlingskes historie fredag om disputten mellem Carlsberg Byen og Vejnavnenævnet om en gade på det historiespækkede gamle bryggeri skal hedde Fadet, Ølfadet eller Boblegade, må man bare sige, at det ikke er opfindsomheden, der trykker for de fire politikere i nævnet. Til gengæld har de et historisk udsyn som en sjat øl.

Bortset fra Paulas Plads (Paula var en af Carl Jacobsens døtre, red.) så har de nye steder i området fået navnene Kapselgade, Keddelpladsen og Fadet.

Er vi på Vestegnen eller hvad?

Men det synes formanden for Vejnavnenævnet, Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (E) ikke. Han synes, det er vildt godt fundet på og giver dejlige billeder på nethinden.

»Alle kan da se, at når man tænker Fadet og Carlsberg Byen, så tænker man på sådan noget som en kold fadøl en sommerdag,« sagde han til Berlingske.

Når lokaliteter i området i forvejen er døbt Malttorvet, Bobleplads, Humletorvet, Gærtorvet og Flaskegade, kunne Vejnavnenævnet så ikke finde på bare en håndfuld stednavne til den historiske matrikel med associationer til andet end øllet i en flaske eller kapslen, der holder på væsken?

Selv med navnetemaerne som stederne i Carlsberg Byen skal holde sig indenfor (ølbrygning, områdets historie, personer med tilknytning til Carlsberg og kunstmalere, formgivere mv.), må det være muligt at finde på noget, der rækker lidt ud over kapsel-stadiet.

Lidt har Vejnavnenævnet, der er Danmarks eneste af slagsen oprettet 1874, kigget i historiebøgerne: Købkes Plads, Franciska Clausens Plads, Pastuersvej. Bryggerhesten. HVis det da ikke er Carlsberg selv, der har insisteret.

Men Kapselgade? Boblegade? Helt ærligt.

Hvad med navne, der henviser til, da det første bryggeri på stedet brændte i 1867? Hvad med Skænkestuen? Øltappervej? Bødkers Plads? Eller Fjerde December 2008 Allé – efter dagen, hvor den sidste pilsner angiveligt blev brygget?

Idéerne er gratis, Morten Kabell.

Så vil der være noget at tale om og spørge om og Google sig frem til i historisk nysgerrighed.

Der findes rigeligt med døde vejnavne som Gittervej, P-vej og Storegade. Vil Vejnavnenævnet videre ad det skråplan, kunne man foreslå stednavne opkaldt efter de, der ejer Carlsberg Byen sammen med Carlsberg A/S: Realdaniastræde, PFA Pensionsgyden, Topdanmarksplads, Pensam Allé.

På den anden side. Om hundrede år er det sikkert udmærkede navne.