Kaotiske tilstande hos dansk adoptionsbureau

Ankestyrelsen mener, at der er rod i økonomien hos adoptionsbureauet AC Børnehjælp, hvor knap 400 ansøgere til børn har penge i klemme.

Sydkoreansk hittebarn fundet i en såkaldt 'baby box' ved en kirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Der er kritik for omfattende økonomisk kaos hos den største af de to organisationer, der formidler adoptivbørn fra udlandet til Danmark, skriver Politiken.

Af en ny tilsynsrapport fremgår det, at adoptionsbureauet AC Børnehjælp gennem hele syv måneder sidste år slet ikke bogførte sine udgifter, hvilket Ankestyrelsen kalder »yderst kritisabelt og helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring«.

En medarbejder udnyttede den manglende bogføring til at begå underslæb på 460.000 kroner af penge bevilget til hjælpeprojekter for børn og familier i nogle af AC Børnehjælps samarbejdslande.

Regninger fra en leverandør blev ifølge avisen forfalsket, og medarbejderen overførte penge til sin egen konto.

I konklusionen skriver Ankestyrelsen, at »AC Børnehjælps ledelse og bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad har varetaget det overordnede ansvar for at sikre en forsvarlig økonomisk drift af organisationen i 2012 og til dels i 2013«, og taler om »meget alvorlige mangler ved organisationens økonomistyring«.

Ankestyrelsen skriver videre, at organisationen har »tilsidesat de forpligtelser, der følger af AC Børnehjælps revisionsinstruks« og af organisationens egen forretningsorden.

Tilsynsrapporten bliver taget meget alvorligt, siger Socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

»Der er tale om et stort svigt fra AC Børnehjælps side. Ud over økonomien rokker det også ved tilliden, og det er ekstra vigtigt, at vi har tillid til de organisationer, vi samarbejder med, når det handler om børn og forældre«, siger hun.

Hvis AC Børnehjælp går konkurs eller mister sin godkendelse, har de knap 400 ansøgere på ventelisten, som allerede har indbetalt titusinder af kroner i gebyrer, ingen garanti for at få deres penge retur, oplyser Ankestyrelsen.

Pia Brandsnes er bestyrelsesformand og fungerende direktør i AC Børnehjælp. Hun afviser, at konkursen truer om hjørnet.

»Jeg kan sagtens forstå folks bekymring, men vi er et stykke fra konkurs endnu«, siger hun til Politiken.