Kan Lars Findsen også få droppet sigtelsen mod sig? Her er en eksperts bud

I maj slap en mangeårig kvindelig FE-ansat for at blive sigtet i lækagesagen. Torsdag kom det frem, at endnu en sigtelse er droppet. Denne gang sagen mod en 48-årig mand. Tidligere PET-chef Hans Jørgensen Bonnichsen vurderer, hvad det betyder for sagen mod den tidligere FE-chef Lars Findsen.

»Jeg er meget indigneret over, hvordan man behandler en mand, som i 20 år har slidt og slæbt for Danmarks sikkerhed,« siger tidligere efterretningschef Hans Jørgen Bonnichsen om sagen mod Lars Findsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først faldt den ene sag til jorden. I dag faldt den anden.

Sagen mod nummer to af de tre – der udover den tidligere efterretningschef Lars Findsen, som blev anholdt og sigtet i december 2021 for at lække statshemmeligheder – er blevet droppet, skriver 24syv.

En 48-årig tidligere medarbejder ved Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er nemlig ikke længere sigtet for at have lækket statshemmeligheder, oplyser hans advokat til mediet.

Den første sag blev droppet i maj, da en mangeårig kvindelig FE-ansat slap af krogen.

Lars Findsen, tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), blev anholdt 8. december 2021 i Københavns Lufthavn og sigtet for læk af højt klassificerede oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Berlingske har spurgt den tidligere operative chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Hans Jørgen Bonnichsen om, hvordan han ser på, at man nu dropper sag nummer to, og hvad det betyder for sagen mod Lars Findsen.

»Det tyder på, at anklagemyndigheden – og herunder også justitsministeren, som i sidste ende bestemmer, om der skal rejses tiltale i de her sager – er grebet af en form for besindighed. Man kan kun håbe på, at besindigheden også lader sig udfolde i forhold til de kommende sager,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Tror du, at Lars Findsen-sagen også bliver droppet?

»Nej, jeg er desværre bange for, at man er kravlet så langt op ad stigen, at man har svært ved at komme ned igen. Og det handler nok om, at Lars Findsen var chef, og de tre andre var personale på et lavere niveau.«

Så din tese er, at man lader de mindre fisk slippe og koncentrerer sig om Lars Findsen?

»Ja, jeg kan desværre frygte det.«

Bonnichsen mener, at der er brug for en retlig vurdering af, om myndighederne i jagten på Lars Findsen er gået for vidt.

»Når man tager en bestemmelse i brug, som indebærer telefonaflytning fra af både soveværelse og sommerhus, og man røber intime hemmeligheder over for visse partiledere, så bliver jeg dybt berørt af det, og det ligner noget, der tangerer magtmisbrug.«

Hvad er risikoen for, at du tager fejl?

»Det kunne jo være, at jeg havde meget troværdige kilder. Men selvom jeg ikke skulle have ret, så må vi sige, at håndteringen er katastrofal, som flere tidligere departementschefer også har sagt,« siger den tidligere efterretningschef.

Han mener, at justitsministeren burde have stoppet sagen.

»Det kunne ministeren have gjort på et meget tidligt tidspunkt af hensyn til – læg mærke til det – rigets sikkerhed. Det fremgår af reglerne. Her har man gjort det stik modsatte. Man gik i fuld offentlighed ud og fortalte hele verden, at den ene danske efterretningstjeneste overvågede den anden danske efterretningstjeneste. Det er helt hen i vejret,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.