Kan lægerne deres kram? Slagelse-sag åbner for nye krav om test af læger

Kan de deres kram? Har de læger, der opererer og behandler syge danskere, den fornødne rutine og de relevante kompetencer, der skal til for at sikre, at patienterne får den optimale behandling og de bedst mulige chancer for at blive helbredt?

Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I langt de fleste tilfælde er svaret ja. Men der er også bekymrende mange situationer, hvor man kan være i tvivl, og i nogle tilfælde må svaret desværre ligefrem være et nej. Under alle omstændigheder lyder der nu krav om, at syge danskere skal have større sikkerhed for, at deres læger kan det, de gerne skulle kunne.

Det er således kvaliteten hos den helt centrale medarbejdergruppe i det danske sundhedsvæsen, der sættes på dagsordenen, når det i disse dage oprulles, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed har været nødt til at udstede påbud til Slagelse Sygehus om at indstille behandlingen af neurologiske patienter med bestemte lidelser som epilepsi, hjernehindeblødning og slagtilfælde.

Årsagen er ifølge DR, at der er for få speciallæger på afdelingen, og at en del af lægerne er uddannede i andre lande som Rusland, Polen og Litauen, hvilket giver sproglige problemer. Desuden peges der på manglende faglige kompetencer, på mangelfuld journalføring, ligesom det ikke er alle patienter, der bliver tilset af en læge under deres indlæggelse. Derfor skal patienterne nu i stedet behandles i Roskilde.

Sagen fører nu til, at formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), kræver, at der indføres en bredere certificering af læger i Danmark, så de med mellemrum skal op til en eksamen og testes i, om de har de rette kompetencer og er fagligt opdaterede.

Der er taget skridt til at indføre en certificeringsordning for kræftkirurger, men det vil også være relevant at se på en testordning inden for flere andre specialer, mener hun.

»Det handler jo om liv og død. Mange læger kommer fra udlandet, og derfor er vi nødt til at sikre os, at de, såvel som danske læger, kan deres kram, og at de mestrer deres håndværk,« siger Liselott Blixt til Berlingske.

Realiteten er også, at sagen fra Slagelse ikke er enestående, selv om de centrale myndigheder, det vil sige Styrelsen for Patientsikkerhed, ser ud til at have spillet en mere aktiv rolle i sagen, end den har haft for vane tidligere.

Andre sygehuse har også været nødt til at lukke ned for bestemte behandlinger i en periode, fordi det faglige niveau ikke har været forsvarligt. Men hér er det blot foregået på sygehusets og regionens eget initiativ, og uden at der har været centrale direktiver synligt inde i billedet.

Thisted Sygehus har haft problemer med at skaffe læger nok, og Region Nordjylland ophørte sidste forår med at modtage akutte, kirurgiske patienter. I stedet blev indført et midlertidigt beredskab, så den type patienter i stedet skulle køres til de nærmeste hospitaler i Hjørring, Aalborg eller i Region Midtjylland.

Region Sjælland valgte i en periode sidste år at indstille en bestemt type operationer på den kirurgiske afdeling på Nykøbing Falster Sygehus, fordi der blev konstateret dobbelt så mange komplikationer, som anses for fagligt acceptabelt.

Her havde afdelingen ligeledes haft vanskeligt ved at rekruttere læger og var også udfordret af, at flere af kirurgerne var uddannet i udlandet, hvilket betød, at »rutiner og implementeringen af retningslinjer i afdelingen ikke altid er tidssvarende i forhold til dansk standard«, lød begrundelsen.

Dengang benyttede flere ledende læger lejligheden til at presse på for at få en certificeringsordning, og det krav får nu ny luft under vingerne med sagen fra Slagelse. Både politisk og i de faglige miljøer fylder emnet patientsikkerhed stadig mere i diskussionerne og prioriteringerne.

Derfor gribes der også tidligere og mere håndfast ind, som dette er et eksempel på, ligesom man også ser stadig flere sager rettet mod den enkelte læge og sundhedsperson, som hyppigere får frakendt deres autorisationer og udsættes for sanktioner som f.eks. skærpet tilsyn.

Patienterne skal være sikre på, at lægerne kan deres kram.