Kan Kina overtage Københavns Lufthavn? »Det viser, at vi ikke har taget denne trussel alvorligt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

I kølvandet på finanskrisen købte den statskontrollerede, kinesiske transportgigant Cosco op i den græske havn Piræus. I 2016 overtog det kinesiske selskab en kontrollerende andel i havnen, der er Grækenlands næststørste. Det var det ikke alle, som var tilfredse med. Arkivfoto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en af de få dage den seneste tid, hvor det ifølge vejrudsigterne ikke skal regne. I København bliver det derimod vindstille og lunt, så nyd dagen.

I dag får vi langt om længe en afklaring på Radio24syvs fortsatte skæbne, kritikken af regeringens jihadist-lov fortsætter, og så advarer en ny rapport om, at Danmark står uden et værn imod russisk og kinesisk opkøb af dansk infrastruktur.

1) Danmark står magtesløs over for kinesiske opkøb herhjemme

Vi begynder på toppen af Berlingskes forside. Af en ny rapport fra Københavns Universitet fremgår det, at Danmark ikke kan forhindre et statsligt kinesisk selskab i at overtage ejerskabet af Københavns Lufthavn. Der er flere eksempler på, at statslige kinesiske virksomheder har købt vigtig europæisk infrastruktur, og de kan altså uhindret gå på strandhugst i Danmark, konkluderes det. Ligesom da det statslige kinesiske byggeselskab China Communications Construction Company (CCCC) bød på byggeriet af de nye havne i Grønland.

»Det viser, at vi ikke har taget denne trussel alvorligt. Lige nu er vi simpelthen dårligere rustet end flere af vores naboer,« siger forskeren bag rapporten, André Ken Jakobsson, der forsker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

2) Jihadist-kritik regner fortsat ned over Tesfaye

Omvendt har den danske regering haft travlt med at strikke et lovudkast sammen for at holde danske jihadister fra Danmark. Regeringen ønsker som bekendt at tage det danske statsborgerskab fra IS-jihadister. Men det møder kritik fra en række foreninger, herunder Institut for Menneskerettigheder. Instituttet, der vejleder regeringen i menneskeretlige spørgsmål, advarer om, at indgrebet kan være i strid med menneskerettighederne. Det tvivler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) dog på, som det fremgår af dette interview med Berlingske.

Han forsvarer indgrebet, der er blevet sendt hurtigt igennem lovmøllen, og han mener ikke, at de danske myndigheder har et særligt ansvar for at varsko danske jihadister om, at de har mistet det rødbedefarvede pas.

De konservatives tidligere udenrigsminister Per Stig Møller mener derimod, at Mattias Tesfaye er blevet tildelt et for stort ansvar, da han som selvbestaltet jihadist-dommer egenhændigt kan fratage IS-jihadisterne deres danske statsborgerskab. Det indspark i debatten kan du læse her.

3) Tolkebureau er skandalen, der bliver ved med at give

Vi bliver lidt i afdelingen for jura og domstole. Det omstridte tolkebureau EasyTranslate er endnu engang i vælten. På halvanden måned har domstolene således klaget flere end 30 gange over tolke fra EasyTranslate. Det skriver Jyllands-Posten, der ligeledes kan berette om en prekær situation, hvor en af tolkene henvendte sig grinende til en Ritzau-journalist. Tolken ville sælge oplysninger fra et lukket retsmøde.

De nye tal føjer sig til den historik om det efterhånden skandaleombruste tolkefirma, der har fået en række offentlige virksomheder herhjemme til at efterspørge et opgør med EasyTranslate. I dag er justitsminister Nick Hækkerup (S) på ny indkaldt til samråd i sagen.

4) Brexit kan give yderligere liv til dansk eksporteventyr

Og så skal vi et smut til udlandet. For mens det kaotiske Brexit-forløb fortsætter, kommer fremtrædende aktører i den indbringende danske life science-branche nu med en klar opfordring til regeringen: Få fat i de kloge hoveder i Storbritannien, mens Brexit-diskussionerne fortsætter med at give uro.

Der er nemlig milliarder af kroner på spil i life science-branchen, der dækker over eksport af lægemidler, biotek og medico­teknisk udstyr. Og Danmark er langt fremme i feltet. Artiklen kan læses i tirsdagens Berlingske eller her på Berlingske.dk senere på dagen.

5) Iværksætter fortæller barsk historie om stress og depression

Vi slutter nyhedsoverblikket af med en god, men tankevækkende læseoplevelse. Iværksætterhistorier er ofte succeshistorier, men i et interview med Berlingske fortæller iværksætteren Jonathan Løw en anderledes barsk historie om stress.

To virksomheder på én gang fik iværksætter Jonathan Løws krop til at sige fra. Først fik han stress, så depression i en grad, hvor han følte sig død indeni. Læger anslår, at halvdelen af alle depressioner udløses af stress. I dag har han gode råd til andre, så de ikke ender i samme situation. Dem kan du læse om her.

DET SKER I DAG

Radio24syv

I eftermiddag afgøres det, om Radio24syv kan fortsætte som offentligt finansieret radio efter at have været en del af radiofladen i otte år. Radio24syv har ligesom radiokanalerne Loud og dk4-Radio alle budt ind på den DAB-radiokanal, der er sendt i udbud.

I dag mellem klokken 13 og 16 holder Radio- og TV-nævnet så møde og beslutter, hvem der skal drive digital radio de næste år fire år. En beslutning ventes cirka klokken 17.

Erdogan og Putin mødes ved Sortehavet

Og så er der også lige et møde mellem to af de mest magtfulde mennesker i verden. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan er på besøg hos den russiske præsident Vladimir Putin i sortehavsbyen Sotji.

Mon ikke de også kommer omkring den tyrkiske invasion af de kurdiske områder i det nordlige Syrien.

DAGENS CITAT

Jan Grarup, krigsfotograf

»Det handlede om bekræftelse. En bekræftelse, som jeg ikke længere fik i mit eget ægteskab. Det var i virkeligheden det, der var baggrunden for utroskaben. Det handlede ikke om, at jeg var forelsket eller havde et behov«


Den kendte krigsfotograf Jan Grarup fortæller i en ny bog, hvordan han var sin tidligere kone utro mod slutningen af deres ægteskab. I dag skammer han sig over det og forstår ikke, hvordan folk kan tilgive den slags.

DAGENS FYRTÅRN: RUBJERG KNUDE FYR

Og mens Erdogan og Putin taler storpolitik, skal fyrtårnet Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland flyttes. Frygten i det nordjyske er, at det ikoniske fyrtårn skrider i vandet, og derfor vil man flytte fyret 60 til 80 meter ind i landet.

Øvelsen ventes at tage cirka ti timer, og 25.000 forventes at kigge på.

Rudbjerg Knude Fyr ved Lønstrup holder i dag flyttedag – i hvert fald 60-80 meter, skal det rykkes. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere