Kan en hær af snekanoner redde berømt gletsjer i Schweiz?

Isforsker foreslår at bruge 4.000 snekanoner for at redde kendt gletsjer i Schweiz fra at smelte bort.

Morteratsch-gletsjeren i Schweiz. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør man, når en berømt gletsjer og turistattraktion er godt i gang med at smelte bort for øjnene af én?

Man skaffer sig 4.000 snekanoner, og efter nogle somre med kunstig sneproduktion, har gletsjeren genvundet fordums magt og styrke.

Sådan lyder i hvert fald teorien bag et opsigtsvækkende forslag, der er udarbejdet af den hollandske glaciolog Johannes Oerlemans. Det skriver tidsskriftet New Scientist.

Gletsjeren, han har i tankerne, hedder Morteratsch og ligger i det sydøstlige Schweiz. Den er lidt af et nationalklenodie i alpelandet, især fordi den som den eneste større gletsjer i nationen er lettilgængelig, tilmed for mennesker i kørestol.

I de seneste årtier har isfronten imidlertid trukket sig tilbage med voldsom hast. I dag er den næsten to kilometer kortere, end den var i 1878, og siden årtusindskiftet er den blevet omkring 30 meter kortere hvert år.

Men ifølge Johannes Oerlemans beregninger bør 4.000 snekanoner kunne redde den i dag ca. syv km lange gletsjer. Hvis kanonerne skyder løs, så isen hver sommer bliver dækket af bare få centimeter kunstig sne, vil gletsjeren i løbet af ca. 20 år kunne vokse omkring 800 meter i længden, mener han.

Forklaringen er især, at hvid og frisk sne reflekterer større mængder af solens stråler end mørk og beskidt is. Dermed holder sneen på kulden og isen.

Indbyggerne i den nærliggende by Pontresina er begejstrede og håber, at den schweiziske regering vil finansierer de millioner af euro, der skal til for at kunne indkøbe et så stort antal snekanoner og redde deres gletsjer og turistmagnet.

Der er imidlertid ingen forlydender om, hvordan man i Schweiz i givet fald vil forholde sig til, at 4.000 snekanoner uundgåeligt vil udlede drivhusgasser og dermed bidrage yderligere til menneskeskabt global opvarmning.