Kan du finde fejlen i Bezzerwizzers spørgsmål om ulighed i verden? Her er svaret

Bezzerwizzer retter nu spørgsmål om ulighed i verden efter at være blevet gjort opmærksom på en fejl. Spillet er sendt ud til 2.500 skoleklasser.

Bezzervizzer erkender, at der er fejl i formuleringen af et af deres spørgsmål. Foto: Celina Dahl Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hjælpeorganisationen Oxfam opgjorde i 2017 den skæve fordeling af verdens formuer. Hvor mange af verdens rigeste mennesker ejer, ifølge rapporten, halvdelen af verdens samlede formue og dermed lige så meget som den fattigste halvdel af verdens befolkning tilsammen – 8, 80, 800 eller 8.000 personer?«

Spørgsmålet er at finde i Bezzerwizzer-udgaven »Verdensmål«.

»Verdensmål« er en særudgave af Bezzerwizzer, som den kendte spilfabrikant har produceret, men som er udtænkt og udsendt i samarbejde med hjælpeorganisationen Care og »Verdens bedste nyheder«. Spillet er tiltænkt undervisning og derfor sendt til 2.500 skoleklasser, der kan spille sig til viden om FNs 17 verdensmål. Et af af disse mål er slet og ret mindre ulighed.

Problemet er, at spørgsmålet er forkert. Og ikke bare lidt forkert, men symptomatisk forkert, mener Cepos-cheføkonom Mads Lundby Hansen. Eller som han siger:

»Desværre er jeg bange for, at Bezzerwizzer og »Verdens bedste nyheder« har ladet sig vildlede af Oxfam IBIS’ kampagneretorik.«

Det kræver en forklaring.

Kamp om tal om ulighed

De seneste måneder er ulighed i Danmark og verden kommet på den politiske dagsorden foranlediget af blandt andet Oxfam IBIS, der frem mod verdenselitens årlige sammenkomst World Economic Forum i januar udsendte endnu en rapport om ulighed i verden.

I år var fokus på de allerrigeste mennesker, og konklusionen lød, at 26 personer i dag ejer mere, end halvdelen af verdens befolkning gør. En på mange måder skræmmende konklusion, men også en konklusion, der ifølge flere økonomer er designet til at sætte smæk i debatten.

For personer med stor gæld – det kunne være en københavner med stor boliggæld på grund af faldende boligpriser – eller studerende kan være fattige i denne beregning.

Som det amerikanske medie VOX skrev det i 2015: »Så når det gælder Oxfams udregning, er en bonde i den kinesiske Sichuan-provins, der ikke har nogen gæld, men meget få penge, rigere end en amerikaner, der lige har afsluttet medicinstudiet med en substantiel gæld, men som har en betydelig sekscifret indkomst«.

Berlingskes Troels Heeger skriver her om Oxfam IBIS’ beregninger.

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har spillet ind med lignende beregninger de seneste måneder.

Et forkert spørgsmål i Bezzerwizzer fik byens mest liberale mand til at få kaffen galt i halsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Tilbage til spørgsmålet

Sagen er, at verdens rigeste nok ejer det samme som den »fattigste« halvdel, når man gør det op som Oxfam IBIS. Men de ejer på ingen måde halvdelen af verdens formue som skrevet i Bezzerwizzer-spørgsmålet. De er rige, men langtfra rige.

»Det er sørgeligt, at Bezzerwisser er kommet til at medvirke til den slags vildledning af blandt andet skolebørn. De otte rigeste ejer ikke halvdelen af jordens formue, men kun 0,2 pct. af den samlede formue. Jeg håber, at Bezzerwizzer og »Verdens bedste nyheder« trækker kortene tilbage. Den gode sag er ikke tjent med at bruge vildledende tal. Det skaber et fuldstændigt skævt billede af verdens tilstand, og det kan i sidste ende give næring til populisme af værste skuffe. Målet må være, at offentligheden og skolebørnene får retvisende tal,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, og fortsætter:

»Hvis Oxfam kommunikerede formue-uligheden, som den er, ville de ikke få medieomtale. Ingen synes nemlig, at det er kontroversielt, at de otte rigeste ejer 0,2 pct. af verdens formue. I stedet efterlader de indtrykket af, at de otte rigeste ejer halvdelen af verdens formue. Det kan piske stemningen op i hele verden. Men det sker på et forkert grundlag. Bezzerwizzer og »Verdens bedste nyheder« har omformuleret udsagnet, så det er blevet decideret forkert. Bezzerwizzer er kommet til at gøre dette, fordi de er faldet for Oxfams statistiktrick.«

Bezzerwizzer retter

Hos Bezzerwisser vil man nu rette op på fejlen og ærgrer sig over, at den også er udbredt til skolebørn i Danmark.

»Det er vi naturligvis meget ærgerlige over. Vores spil ligger til grund for ny viden hos mange danskere, og pointen med »Verdensmål-Bricken« er jo netop at give mere viden om verdensmålene og de underliggende problematikker,« siger Birgitte Bülow, co-founder af Bezzerwizzer.

Cepos mener, at Bezzerwizzer har ladet sig vildlede af Oxfams kampagneretorik. Hvordan opstår denne misforståelse af Oxfams tal?

»Det er jo oplagt, at verdens formue ikke kun er fordelt på de otte rigeste og verdens fattigste. Så er der ikke noget tilbage til resten. Men vi har ikke været skarpe i formulering af spørgsmålet, og den er desværre også sluppet gennem vores kvalitetstjek. Vi bestræber os altid på 100 procent korrekthed i vores spil, men her er det ikke lykkedes.«

Hvad vil I gøre ved det nu?

»Vi har lagt information ud på vores hjemmeside, og så retter vi selvfølgelig formuleringen i fremtidige oplag. Derudover tilbyder vi alle, der har spillet, at skrive til os, så sender vi et nyt, korrekt kort til dem – naturligvis uden omkostninger,« siger hun.