Kampvogne klar til udrykning

En kampvognsdeling med besætninger er gjort klar til hurtig forstærkning i Irak eller Afghanistan. Men det kræver særskilt politisk godkendelse at sende dem afsted.

Kampvogn af typen Leopard 2 A5 under manøvre på kampskolen ved Oksbøl. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Forsvaret har gjort fire af dets godt halvtreds tunge kampvogne af typen Leopard 2 A5 klar til hurtig udrykning fra dragonkasernen i Holstebro, hvis der bliver brug for dem ved en af de danske internationale missioner.

Ifølge operationchefen ved Hærens Operative Kommando, oberst Henrik Sommer, er Hæren ved at adoptere den britiske hærs ideer om mere fleksibel anvendelse af styrkerne. I stedet for at udsende relativt store styrker til alle missioner, er det mere rationelt at nøjes med at udsende specielle enheder, som for eksempel kampvogne, til de relevante missioner i de perioder, hvor der vitterligt er brug for dem.

Eksempelvis udsendte Flyvevåbnet observationshelikoptere af typen Fennec til Irak under valget i 2005, hvor man frygtede for optrapning af urolighederne. På samme måde har Hæren gjort klar til at sende en enhed fra Livgarden til forstærkning i Kosovo, hvis der bliver brug for dem op til valget om kort tid.

»Det kræver selvfølgelig et politisk mandat at forstærke med kampvogne, men det er rettidig planlægning at opstille styrker, der hurtigt kan udsendes«, siger Henrik Sommer.

De 62,5 tons tunge kampvogne kan sejles eller flyves - en eller to ad gangen - i store transportfly som for eksempel et russisk Antonov. Hæren arbejder også med planer om at forhåndsudsende kampvogne med skib, når man kan se et behov for deres slagkraft tegne sig i horisonten. Besætninger og vedligeholdelsesfolk kan så udsendes med fly. Men foreløbig er der ingen konkrete planer om at udsende danske kampvogne.