Kampusch vil købe sin bortførers hus

Et år efter, at hun undslap sit fangenskab, træder den 19-årige Natascha Kampusch i aften frem på østrigsk TV og fortæller om sit nye liv.

Efter at have været ude af medierne i adskillige måneder deltog Natascha Kampusch for nylig ved præsentationen af sin mors bog om årene uden Natascha. Halvt skjult bag store solbriller og en vifte udstrålede hun med al tydelighed de psykiske vanskeligheder, som hendes traumatiske historie har medført. I forbindelse med et-årsdagen for sin befrielse optræder hun på østrigsk TV. FOTO: FRANZ GLEISS/EPA Fold sammen
Læs mere

Det gule enfamilieshus på Heinestrasse 60 i Strasshof nord for i Wien står stadig tomt. Persiennerne er rullet ned, haven forfalder, navneskiltet på døren er fjernet, men ellers står det meste, som det gjorde, da Natascha Kampusch boede her, skriver tyske »Bild«. Det lille rum, som hun blev holdt indespærret i gennem mere end otte år, den tunge ståldør ja, selv den hvide varevogn, som hun blev bortført i, er her. Men sikkert ikke meget længere, for den nu 19-årige Natascha Kampusch har besluttet at købe huset.

»Ikke for selv at bo der, men for at undgå, at det går hen og bliver et udflugtsmål eller en slags Disneyland,« siger hendes advokat Gerald Ganzger i en TV-udsendelse, der vises påøstrigsk TV i aften kl. 22.15.

Penge til huset har hun nok af, for ved at fortælle om livet i fangeskab er Natascha Kampusch ikke bare blevet verdensberømt ­ men også rig. Hun skulle efter sigende være god for omkring 36 millioner kroner.

I udsendelsen fortæller Natascha Kampusch om det år, der er gået, siden det 23. august i fjor lykkedes hende at flygte over til naboens have. Om kampen for at finde en normal tilværelse og bearbejde sin traumatiske opvækst. Af udsendelsen fremgår det at, det da heller ikke er gjort på et år.

»Disse otte år har jo gjort mig til den, jeg er i dag. Dem kan jeg ikke løbe fra,« siger hun. Udsendelsen viser blandt andet Natascha Kampusch til bueskydning, der er en del af hendes terapi for at blive bedre til at koncentrere sig, man ser en nervøs Natascha til hendes første køretime og på ferie i Barcelona sammen med søsteren. Hun gør sig desuden mange tanker om verden, skriver »Bild«: »Jeg vil ikke påstå, at ingen kan forstå min skæbne. Snarere, at der ikke findes ord for og definitioner på kvaler og lidelse,« siger hun.

Hun går ikke meget ud og drikker ikke alkohol. Hun har fast kontakt med en socialarbejder og er i terapi flere gange om ugen. Hun har svært ved at vise svaghed og tør ikke stole på andre mennesker. Følelsen af ikke at have kontrol kan hun slet ikke bære, og derfor bor hun da også alene i sin 130 kvm. bolig i Wien. Hun fortæller, at hendes forhold til forældrene er vanskeligt. Det er fem uger, siden hun har talt med sin far i telefonen, og hun er skuffet over sin mor, der netop har udgivet en bog om de år, Natascha var forsvundet.

»Hun har plapret ud med alt for meget privat,« siger Natasha Kampusch.

Natascha Kampusch blev kidnappet som tiårig den 2. marts 1998 af den 44-årige Wolfgang Priklopil. Samme dag som hun flygtede, begik Wolfgang Priklopil selvmord ved at springe ud foran et tog.