Kampfly forsvarer dansk luftrum mere, end de har gjort i årevis. Nu har endnu et været på vingerne over Østersøen

Det danske forsvar har haft særligt travlt med at afvise fjendtlig aktivitet over Østersøen i år. Fredag bekræfter Forsvarskommandoen, at danske F-16-kampfly igen har været på vingerne i denne uge.

Flyvevåbnet benytter F-16 Fighting Falcon-fly til at sende russiske fly væk, når de nærmer sig dansk territorium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Richter / Flyvevåbnets Foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langtfra første gang og bliver unægteligt heller ikke den sidste.

Onsdag var danske F-16-kampfly igen på vingerne for at identificere nogle fly, der havde kurs mod dansk luftrum.

Det bekræfter Forsvarskommandoen overfor til DR.

»Forsvaret kan bekræfte, at afvisningsberedskabet var i luften onsdag med henblik på at identificere fly over Østersøen,« oplyser Forsvarskommandoen til DR.

»Flyene vendte om, inden de nåede dansk luftrum. Derudover har Forsvaret ingen kommentar til igangværende operationer i Østersøen,« lyder det.

Forsvaret vil ifølge DR ikke oplyse, om det var russiske fly, som skulle identificeres onsdag.

Militærfly sendt i luft redkordmange gange

Hele 62 gange er danske militærfly blevet sendt på vingerne i år for at afvise fjendtlig aktivitet. Og selvom årets sidste kvartal ikke er gået, er antallet af afvisninger allerede det højeste i årevis.

Det fremgår af en opgørelse fra Forsvaret, der dækker årene fra 2015 til 1. oktober 2022.

Afvisningsberedskabet, der består af to F-16 fly, har haft særligt travlt over Østersøen.

Her har 59 ud af de 62 afvisninger fundet sted. Det svarer til 95 procent, hvilket er en anelse højere end de foregående år.

Forsvaret gør opmærksom på, at en aktivering af afvisningsberedskabet ikke er ensbetydende med, at dansk territorium eller luftrum er blevet krænket.

I 2022 er dansk luftrum blevet krænket en enkelt gang i tidsrummet 1. januar til 10. august, mens det skete to gange i 2021.

I begge år var det russiske militærfly, der stod bag. Den slags medfører, at den russiske ambassadør bliver kaldt til samtale i Udenrigsministeriet. I 2021 kaldte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det for en »skændig og fuldstændigt unødigt bevidst provokerende russisk handling«.