Kampfly bliver erstattet af radar i kampen mod IS

Forsvarspartierne er enige om at trække F-16-kampfly hjem, fordi personellet er slidt ned. De ønsker nu at høre forsvarschefen efter sommerens debat og den tidligere NATO-chef Knud Bartels kritiske brev om dansk forsvar.

Danske F-16-kampfly lander på Ahmed Al Jaber-basen i Kuwait. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvarskommandoen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fire danske F16-fly plus tre reservefly, der fra Al Jaber-basen i Kuwait har deltaget i krigen mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, skal hjem, når Folketingets mandat til at deltage i missionen udløber ved udgangen af september.

Det mener i hvert fald forsvarsordførerne for partierne bag forsvarsforliget, der i går diskuterede forsvarets indstilling om Irak-missionen. Den lød på hjemtagning af flyene og udsendelse af Flyvevåbnets mobile radar, som ifølge Berlingskes oplysninger er efterspurgt af den amerikanskledede koalition i kampen mod IS. Radaren kan erstatte to af de såkaldte Awacs-fly, som i dag har til opgave at kontrollere den intensive lufttraffik over Irak og Syrien, hvor IS holder til.

Radaren er ifølge Berlingskes oplysninger på ti dages beredskab, men afsendelsen forudsætter en ny beslutning i Folketinget, da det nuværende mandat ikke vurderes at omfatte et radar­bidrag. I øjeblikket forventer man i forsvaret, at radaren skal placeres på Al Asad-basen nord for Bagdad, hvor der i forvejen befinder sig omkring 120 danske soldater, der har til opgave at træne irakiske soldater.

Tilfredshed med mobil radar

Ifølge Berlingskes oplysninger vil regeringen give den formelle besked til forsvaret i løbet af de nærmeste dage, og indtil da vil forsvarsminister Carl Holst (V) ikke udtale sig nærmere.

»Denne sag er også et anliggende i forhold til Udenrigspolitisk Nævn, og det er udenrigsministeren og jeg ved at afklare. Men jeg kan sige, at vi arbejder inden for rammerne af den militærfaglige indstilling,« siger Carl Holst.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, ærgrer sig over, at Danmark ikke har kapacitet til at opretholde en kontinuerlig deltagelse med F-16-fly i kampen mod IS. Men når det ikke kan lade sig gøre, er hun tilfreds med, at den mobile radar udsendes i stedet.

»Det støtter vi, når indstillingen når frem til nævnet,« siger hun.

De konservatives ordfører, Rasmus Jarlov, har hidtil stået fast på et krav om, at F-16-flyene skulle blive i Kuwait. Men efter en redegørelse fra forsvarschef Peter Bartram er de Konservative nu indstillet på at acceptere hjemtagningen.

»Det ser meget svært ud, så vi står ikke stejlt på, at de skal blive. Vi forlanger ikke det umulige, og vi kan jo heller ikke flyve flyene selv,« tilføjer Rasmus Jarlov.

Han er glad for, at forsvarsordførerne fik lejlighed til at have en dialog med forsvarschefen.

»Det har vi haft behov for længe, for det har været svært at diskutere udsendelsen af kampfly til Kuwait på baggrund af et brev fra en fagforening og tillidsmænd. Det var godt, at ledelsen kom på banen,« siger Jarlov.

Lover militærfaglig vurdering

Sommerens debat om forsvarets almindelige tilstand og den manglende robusthed, blandt andet foranlediget af tidligere forsvarschef og tidligere formand for NATOs militærkomite general Knud Bartels kom også op på mødet. Knud Bartels advarede i et brev, som Berlingske offentliggjorde tidligere i august, om at Danmark vil miste sin stjernestatus i NATO i takt med, at Danmark ikke længere kan stille væsentlige bidrag, herunder til NATOs forsvar af eget territorium.

Ifølge Berlingskes oplysninger lovede forsvarsminister Carl Holst, at ordførerne ikke blot vil få en vurdering fra Forsvarsministeriets departement, men også en militærfaglig vurdering fra forsvarschefen.