Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Søndag morgen vågnede dele af Nørrebro op til et syn, som nok har vækket minder hos de beboere, der har levet i bydelen gennem de seneste årtier: Smadrede butiksruder, politiafspæringer og brosten på vejbanen.
Forud var gået en natlig konfrontation mellem politiet og deltagere i en såkaldt Reclaim the Street-fest, som hilste ordensmagten velkommen med molotovcocktails og kanonslag. Tre blev anholdt, og politiet efterforsker fortsat 15 lovovertrædelser.
Ikke alene hærværket, men også bagmændene har Nørrebro tidligere stiftet bekendtskab med. Senest for to år siden, da et andet Reclaim the Streets-arrangement endte i brændende vejspæringer og masseanholdelser.
Men hvem er de, der kræver gaderne tilbage og hvorfor raserede de endnu engang Nørrebro?
I sit udgangspunkt var Reclaim the Street en ikke-voldelig international bevægelse, som ønskede bilerne ud af byen. Men metoderne har ændret sig, siden bevægelsen blev stiftet i Storbritannien i starten af 90erne. Gennem de seneste år er Reclaim the Streets-arrangementerne verden over ofte endt i voldsomme optøjer, og fjenden er ikke længere blot bilen, men kapitalismen som helhed.
Det er da også på den yderste venstrefløj, man skal finde deltagerne i weekendens københavnske demonstrationer, mener Peter Grønlund, forfatter til Subkultur og flere andre bøger om danske undergrundsmiljøer.
»Det er formentlig en lille kerne, som står bag selve optoget. De, der så vælger at deltage, vil være nogle af de samme venstreorienterede, autonome personer, som man kender fra lignende optøjer.«
»Demonstranterne har målrettet angrebene mod blandt andet banker og ejendomsmæglere. Det viser meget tydeligt, hvem de mener, fjenden er,« siger Peter Grønlund.
Forfatteren er dog overrasket over, at bevægelsen markerer sig netop nu.
»Der har været meget stille omkring dem i lang tid. Måske er det netop derfor, de prøver at komme tilbage i offentligheden,« siger han.
I offentligheden er Reclaim the Streets i den grad kommet. Ikke mindst fordi den nye justitsminister Søren Pind (V), er gået i et hårdt modangreb på bevægelsen. I et facebookopslag skrev han søndag, at »der er rigelig plads i fængslerne,« og at han kommer til at »stå for en historisk hård linje« over for uromagerne.
Den retorik er nøjagtigt hvad bagmændene bag demonstrationen havde håbet på, vurderer Peter Grønlund.
»Deltagerne mærker, at de har modstand. Søren Pinds udmeldinger giver dem en fælles fjende og er kun med til at styrke bevægelsens. Det værste der kan ske for en autonom bevægelse er, at modstanderen er ligeglad,« siger han.
Dømt ud fra et nu slettet opslag fra Facebook-gruppen GadeFest Kbh, som har stået bag demonstrationen, kunne det tyde på, at der kan være flere optog på vej.
»I går tog vi gaderne tilbage og I var vilde. Vi kommer til at arrangere lignende fester fremover,« står der blandt andet i opslaget, som slutter med en hilsen til justitsministeren.
»Og fuck dig Søren Pind.«
Københavns Politi er opmærksomme på truslen fra Reclaim the Street, siger politiinspektør Peter Dahl. Derfor blev lørdagens arrangement også mandsopdækket tæt. Det der i starten lignede en gadefest, udviklede sig gradvist mere voldsomt, fortæller politiinspektøren.
»På et tidspunkt sætter gruppen i bevægelse ned ad Nørrebrogade og vi prøver at komme i dialog med arrangørerne. Det ønsker de ikke, og kort efter bliver der kastet en molotovcocktail efter politiet. Vi sadler om og vurderer det som et opløb, der skal bringes til ophør,« siger Peter Dahl.
Omkring kl. 2 havde politiet foretaget tre anholdelser. Én var mistænkt i en anden sag, mens to personer blev anholdt for at overtræde våbenloven - den ene bar peperspray, mens en anden havde en hardballpistol, en trækølle og en kniv med sig. Alle tre er sigtede og løsladte, mens politiet stadig leder efter gerningsmændene bag 15 andre lovovertrædelser.
Hos Københavns Politi lader man sig ikke skræmme af, at flere demonstrationer kan være på vej.
»Nu er vi igen gjort opmærksomme på Reclaim the Street-bevægelsen, og vi har en meget present erfaring. Vi ved, hvordan vi bør forholde os næste gang,« siger Peter Dahl.