Kampagne skal bremse arbejdsulykker hos unge

Unge har 75 procent større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke end andre dele af befolkningen, og nu vil Den Europæiske Arbejdsmiljøuge sætte fokus på problemet gennem oplysning af unge på erhvervsskolerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Unge udsættes for alt for mange arbejdsulykker, og det vil Den Europæiske Arbejdsmiljøuge, som begynder mandag, gøre noget ved.

Unge har hele 75 procent større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke end andre grupper i befolkningen, viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Unge kommer langt oftere til skade på arbejdet end deres ældre kolleger. Så arbejdsmiljøet skal tages alvorligt, og de unge skal have fokus på det. Derfor er vi med i kampagnen i uge 43,« lyder det fra Lizette Riisgaard, næstformand i LO og Karoline Klaksvig, Arbejdsmiljøchef i DA, i en pressemeddelelse.

Arbejdstagere og -givere står sammen om kampagnen »Forebyggelse gennem samarbejde«. Der gennemføres i løbet af ugen blandt andet en række arrangementer på erhvervsskoler i hele Danmark.

Hensigten er at få de unge i tale omkring sikkerhed og lære dem at sige fra overfor farlige situationer.

Kampagnen sætter også fokus på de arbejdsforhold, unge og nyansatte møder.

»Hvis vi skal forebygge arbejdsulykker blandt unge er det ikke nok at fokusere på de unges adfærd og holdninger. Der skal også sættes ind overfor de arbejdsforhold, de unge arbejder under. Unge er oftest lavest i hierarkiet og har mindst indflydelse på en arbejdsplads. Derfor kan man ikke forvente, at den enkelte unge kan skabe forbedringer i deres arbejdsforhold,« siger Johnny Dyreborg, seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Den Europæiske Arbejdsmiljøuge er et EU-initiativ, der traditionelt afholdes i EUs medlemsstater i oktober.