Kamp om ytringsfrihed splitter dagbladene

Mens dagbladenes forening aktivt støtter regeringens kurs i internationalt slagsmål om ytringsfrihed, melder to af de store morgenaviser nu fra.

Danske Dagblades Forenings adm. direktør, Ebbe Dal, overvejer nu, om foreningen skal genoverveje sin tidligere holdning om, at Danmark skal deltage i Durban II. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Boserup

Skal Danmark boykotte FN-forhandlingerne om ytringsfrihedens grænser, eller skal regeringen holde fast i den nuværende kurs og forsøge at påvirke og modarbejde de islamiske landes angreb på ytringsfriheden?

Spørgsmålet splitter nu for alvor de danske dagblade, og striden placerer regeringen i en usædvanlig situation. Regeringens vilje til at forsætte forhandlingerne, undsiges nu af to af de store morgenaviser Berlingske Tidende og Jyllands-Posten, mens regeringen omvendt støttes af Politiken. Samtidig har de danske dagblades brancheorganisation, Danske Dagblades Forening, i et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) aktivt opfordret regeringen til at afstå fra en boykot af forhandlingerne forud for FN-topmødet om racisme – kaldet Durban II – i Geneve i slutningen af april.

Jyllands-Posten skrev i sidste uge i en ledende artikel, at Danmark bør gå forrest »for at få EU til at boykotte Durban II,« og i går opfordrede Berlingske Tidendes lederskribent regeringen til at melde sig ud af forhandlinger helst sammen med de øvrige EU-lande, men om nødvendigt alene.

Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, forklarer, at avisens nye holdning bygger på USAs udmelding af forhandlingerne for godt ti dage siden.

»Vi har hidtil bakket op om den danske regerings forhandlingskurs, men vi kan konstatere, at der ikke er noget, der flytter sig i den rigtige retning, og med amerikanernes boykot er det eneste rigtige, at Danmark også siger fra. Der er heller ikke noget, der tyder på, at EU-landene har en fælles holdning i denne sag,« siger Lisbeth Knudsen.

Holland truer
Blandt andet har Holland truet med en boykot, der ud over USA allerede er meddelt af Canada og Israel. Målet med Durban II er egentlig at skærpe FNs kamp mod racisme, men det er ytringsfriheden og Israel, der er de store knaster i forhandlingerne. Det skyldes forslag fra de muslimske lande om en meget direkte kritik af Israel og forslag, der skal begrænse ytringsfriheden, når det gælder kritik og forhånelse af religion.

For nøjagtig en måned siden bad Danske Dagblades Forening (DDF) i et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen regeringen om at bide sig fast i forhandlingsbordet i stedet for at boykotte. Det vil »overlade scenen til ytringsfrihedens fjender,« skriver DDF.

Spørgsmålet er nu, om der stadig er dækning for brevet i DDFs bestyrelse?

»Det var der i hvert fald på det tidspunkt, hvor vores redaktionelle udvalg og bestyrelsen drøftede støtterklæringen til regeringen. Brevet er udtryk for en fælles beslutning. Men det er klart, at verden udvikler sig, og forholdene i denne sag er komplicerede, men vi har ikke taget fornyet stilling i DDFs regi,« siger administrerende direktør i Danske Dagblades Forening, Ebbe Dal, der dog ikke vil afvise, at sagen nu skal tages op igen. »Med de klare udmeldinger, der nu har været i en række dagblade, kan der godt være noget, der er rykket, hvis vi i DDF tager sagen op igen,« siger Ebbe Dal.

Politiken har dog ingen aktuelle planer om at droppe støtte til regeringen.

»Vi mener ikke, at Danmark skal droppe Durban II, fordi USA har gjort det. Sagen er jo, at USA under præsident Bush heller ikke var en del af forhandlingsforløbet. Så meldte Obama-administrationen USA ind i processen igen, men det varede ikke længe, og nu er amerikanerne ude igen. Så på den måde er der intet nyt, der kan begrunde en dansk boykot,« siger chefredaktør Tøger Seidenfaden.