Kamp mod papirnusseri uden effekt

Kun et fåtal af SOSUerne oplever mindre bureaukrati, siden kampen mod bøvlede arbejdsgange i ældreplejen blev indledt for to år siden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På trods af at regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) i 2013 søsatte en tillidsreform, der skulle gøre op med papirnusseri og bøvlede arbejdsgange i ældreplejen, så er bureaukrati stadig en stor udfordring.

Ifølge en ny undersøgelse fra FOA, som Søndagsavisen har fået indsigt i, siger 70 procent af de ansatte på plejehjemmene, at dokumentationsbyrden ikke er faldet inden for de seneste to år, og kun 18 procent har oplevet et fald i tidsforbrug.

Det bekymrer administrerende direktør for Ældre Sagen Bjarne Hastrup:

»Det er meget skræmmende at høre, at det ikke er blevet bedre. Det, vi har brug for, er tværtimod flere, der har direkte kontakt med de ældre,« siger han til Søndagsavisen.

Han mener, at de ældre bliver ladt mere og mere i stikken.

»De skærer personalet væk med den ene hånd og laver mere administration med den anden hånd. Det er helt ødelæggende. Vi har brug for tæt og nærværende kontakt med de ældre,« siger Bjarne Hastrup.

Fra KL lyder det, at opgaverne i ældreplejen er blevet mere komplicerede i løbet af de sidste to år.

»Vi vil gerne begrænse bureaukratiet, men omvendt vil vi også blive skarpere og bedre til at opdage ændringer i patienternes tilstand, så vi kan gribe ind i tide - for eksempel ved for lidt væske eller ændret sygdomstilstand.,« siger Michael Ziegler (K), formand for KLs Løn- og Personaleudvalg.

»Ældre bliver udskrevet hurtigere fra sygehusene i dag end for to år siden – og så får vi en større arbejdsbyrde. Der får vi en større og mere kompleks arbejdsopgave,« påpeger han over for Berlingske Nyhedsbureau.

BNB