Kammeradvokat afviser at have tortur-cd

Kammeradvokaten afviser, at man ligger inde med en cd med torturbilleder fra Afghanistan.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den opsigtvækkende sag om billeder af krigsfanger, som er blevet torteret i forbindelse med danske soldaters udsendelse til Afghanistan i 2002 tager nu en ny drejning.

Kammeradvokaten oplyser nu, at man ikke ligger inde med en cd med billeder af mishandlede fanger.

- Vi har alene hørt et rygte om, at billederne eksisterer. Det er nyt for os, og det rygte har vi givet videre til vores klient, som i dette tilfælde er Forsvarsministeriet. Men om der overhovedet eksisterer en cd med billeder, og om billederne i givet fald er ægte eller falske, ved vi ikke, siger advokat Peter Biering fra Kammeradvokaten.

Han vil ikke kommentere, hvorfra Kammeradvokaten fik oplysningen, eller hvorvidt han tror cd'en eksisterer. Men han siger, at han fik oplysningerne i august måned og derefter orienterede forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V).

Gitte Lillelund Bech orienterede derefter Udenrigspolitisk Nævn i fortrolighed, hvilket tyder på, at hun mener, oplysningerne har en vis troværdighed.

Billeder kan være et afgørende bevis i en meget omtalt fangesag fra Østre Landsret, hvor Peter Biering repræsenterer Forsvarsministeriet.

Modparten er advokat Tyge Trier, som repræsenterer afghanske Ghousoullah Tarin, der kræver 50.000 kroner i erstatning for den mishandling, han angiveligt blev udsat for, efter at danske jægersoldater udleverede ham og 30 andre afghanske fanger til det amerikanske afhøringscenter på Kandahar Airfield i Afghanistan.

Tyge Trier udtalte tidligere onsdag, at han er skuffet over ikke at blive orienteret om billederne. Peter Biering afviser dog, at han forsøger at lave benspænd i sagen.

- Jeg holder ikke noget hemmeligt for domstolene eller Tyge Trier. Vi forholder os kun til, hvad der indgår i retssagen, og det indgår ikke i retssagen på nuværende tidspunkt, siger Peter Biering.

Forsvarets Auditørkorps undersøger nu om cd'en eksisterer.

/ritzau/