Kaloriemærkning på fastfood får os til at spise mindre

Undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vi spiser mindre, når vi ved, hvor kalorierigt maden er.

Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Som forbrugere bør vi kunne se, hvor mange kalorier der er i den kaffe, vi køber hos 7 Eleven eller i burgeren hos MacDonalds. For det får os nemlig til at spise mindre, når vi kan se, hvor kalorierigt maden eller drikkevarerne er.

Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som sammen med Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet Tænk derfor opfordrer til at kaloriemærke fastfood, skriver Politiken.

- Når forbrugerne bliver præsenteret for kalorieindholdet, bestiller de gennemsnitligt et måltid med 80 til 100 færre kilokalorier (kcal), siger seniorkonsulent Susanne Tøttenborg, Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Undersøgelsen er en gennemgang af 15 nyere undersøgelser af kaloriemærkning fra USA, Canada og Australien og omfatter i alt næsten 18.000 mennesker.

Ifølge organisationerne kan 100 sparede kilokalorier på et enkelt måltid på sigt være med til at forebygge, at man tager på i vægt og bliver overvægtig.

De har derfor udarbejdet et sæt anbefalinger til, hvordan fastfoodindustrien på en enkel måde kan indføre kaloriemærkning.

- Halvdelen af alle danskere er i dag overvægtige. Blot ti ekstra kalorier dagligt kan betyde op til et halvt kilo mere på et år.

- Det er den smule for mange kalorier, som vi får hver dag, som gør, at vi tager lidt på hele tiden. De små reduktioner har altså stor effekt, siger Susanne Tøttenborg.

Den vurdering deles ikke af restaurationsbranchens organisation:

- Vi mener, der mangler beviser for den sundhedsmæssige effekt af et sådant tiltag og afviser derfor al tale om obligatorisk kaloriemærkning, skriver Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard, til Politiken.

Anbefalingerne fra de fire organisationer gælder ikke små enkeltpizzeriaer, bagere og shawarmasteder, men alene de store konceptstyrede kæder, hvor menuerne bliver fastsat centralt efter nøjagtige opskrifter og anvisninger, og derfor er nemme at næringsdeklarere.

I USA samt i visse australske og canadiske delstater er kaloriemærkning på menutavler indført ved lov. I England, Irland og Nordirland har man indført kaloriemærkningen ad frivillighedens vej.

/ritzau/