»Kalifatet vil sprede sig til hele den muslimske verden. Inklusiv Spanien«

Over tusinde mennesker deltog søndag ved Hizb ut-Tahrirs topprofessionelle konference om vejen mod kalifatet og situationen efter Det Arabiske Forår. Berlingske var med til konferencen.

Hizb ut-Tahrir afholder deres årlige konference i Bella Center. Her talere og deltagere på konferencen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den unge vagt griner højt under sin store hætte, mens han peger mod døren til venstre.

- Det andet er kvindernes indgang, forklarer han venligt.

På den anden side af det store glasparti mod parkeringspladsen ender dørene ellers samme sted. Mænd, kvinder og børn i deres stiveste puds genforenes, inden de mingler videre ud i Bella Centers lobby.

Der går stadig en halv time, før det hele begynder. Første indslag på Hizb ut-Tahrirs skandinaviske årskonference er programsat til 13.30. Vanen tro skal gæsterne høre foredrag og debatter om vejen mod det panislamiske kalifat (Kalifat er en islamisk statsform, der samler alle verdens muslimer under en og samme politiske enhed, regeret af en leder kaldet Kaliffen, red.).

Men først skal de rundt og hilse. En del har samlet sig i de to bederum, men langt flere deler entusiastisk kram og fast håndtryk ud til alle sider.

Ifølge Hizb ut-Tahrir er omkring 700 mennesker mødt op i Bella Center, mens adskillige hundrede følger begivenhederne på storskærme rundt om i Skandinavien. Lidt før 13.30 tager alle plads i Auditorium 14.

- Hvert år laver de noget endnu mere storslået. Det her er fantastisk, siger en ung mand, før hans ven sørger for gruppefotografiet.

- Say cheese, griner han.

Store planer

Det er ellers seriøse ting, der foregår på scenen. Den enorme storskærm er begyndt at vise uddrag fra en bog med undertitlen »Kalifatet - en handlingsplan for ændring«.

Hizb ut-Tahrir har statsteorien klar. Partiet ved, hvordan skattesystemet skal skrues sammen, og hvordan kriminelle skal straffes. Spørgsmålet er til gengæld, hvordan kalifatet bliver virkelighed?

Det er det, dagen skal handle om, fortæller konferencieren. Det Arabiske Forår har ændret meget. I flere lande er religiøse partier kommet til magten. Men ikke alt er fryd og gammen. Shariaen lader vente på sig.

Kan de overhoved levere varen?

Spørgsmålet er, om de ifølge Hizb ut-Tahrir moderate muslimske partier overhoved kan levere forandringen i Mellemøsten, lyder det fra scenen.

Sheik Ismail al-Wahwah fra Sydney skal give sit bud. Mens den velklædte herre går frem mod talerstolen, rejser en mand sig på anden række. Han knytter næven over hovedet.

- Allahu Akbar, råber han, så højt lungerne tillader det. Resten af salen stemmer i:

- Allahu Akbar, Allahu Akbar, lyder det.

De tilsyneladende spontane råb gentager sig løbende gennem de næste timer.

Al-Wahwah vandrer uberørt videre mod scenen. Hans svar på det store spørgsmål er utvetydigt. De moderate partier kan ikke levere forandringen, fastslår han og leverer så en række bredsider mod Vestens aktiviteter i Mellemøsten.

Radikale ændringer - og ikke gradvise

Et af problemerne bliver uddybet af næste taler, sheik Isam Umayrah, der er et af partiets fremtrædende medlemmer.

Man hører tit, at forandringen skal komme gradvist, men det er noget vrøvl. Man kan se, hvor dårligt det går i Egypten, mener han. Hvis man vil opnå noget for alvor, kræver det radikale ændringer.

Og den ældre mand med det lune smil under det hvide skæg vil opnå noget:

- Kalifatet vil sprede sig til hele den muslimske verden. Inklusiv Spanien, forklarer han senere.

I første omgang melder historien ikke noget om, hvad spanierne vil sige til det. Men i pausen giver partiets skandinaviske talsmand, Chadi Freigeh, et bud:

- Forandringen skal ikke være voldelig. Det handler først og fremmest om at overbevise dem, der ikke allerede ønsker kalifatet. Folk skal selv ønske det, siger han og erkender, at det selvfølgelig er en del år siden, muslimer herskede i Spanien.

Derfor er det heller ikke sikkert, udviklingen skal begynder der.

- Men når de ser, hvor godt vores samfundsmodel fungerer, tror jeg på, de kan blive overbevist, siger Chadi Freigeh.

Ikke alle er tilhængere

Hizb ut-Tahrirs anti-demokratiske budskaber har tidligere vakt voldsom kritik i Danmark. Talsmanden mener imidlertid, Vesten bør gribe i egen barm.

Det er ikke Hizb ut-Tahrir, der har problemer med tolerancen. For eksempel er der masser af kristne kirker i muslimske lande, siger talsmanden.

Tolerancen kender på den anden side grænser. Også i kalifatet. Homoseksualitet vil blive behandlet som kriminalitet. Det lægger Chadi Freigeh ikke skjul på.

Det store fremmøde betyder dog ikke nødvendigvis, at der er stor opbakning til de yderliggående synspunkter, mener en kender af partiet.

- Der er masser, der har været til deres arrangementer uden at blive tilknyttet. Modsat er partiet selvfølgelig med til at skabe klangbund for en mere radikal måde at tænke på, siger Malene Fenger-Grøndahl, der er journalist og medforfatter til en bog om Hizb ut-Tahrir.

- De er gode til at sætte tingene på spidsen og gøre folk nysgerrige.