Kaffekrise: Her er det slut med kapselkaffe

På grund miljøskaden er det fremover »verboten« at drikke kapselkaffe på de offentlige kontorer i den tyske storby Hamborg.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Du vælger en cappuccino eller måske en latte, lægger kapslen i kaffemaskinen og få sekunder senere er der dampende varm kaffe i din kop.

Selv om de populære kaffekapsler er fast inventar i mange kaffeelskeres køkkener, må de kaffehungrende ansatte i Hamborg Kommune nu vente tålmodigt på, at kaffen løber igennem filtret i de gode gammeldags kaffemaskiner.

Bystyret i den næststørste tyske by har nemlig valgt at forbyde kaffemaskiner til kaffekapsler på alle offentlige kontorer for at skåne miljøet. Det skriver BBC.

I en ny overordnet guide, der skal sikre grønnere indkøb i Hamborg, argumenteres der for, at kapslerne udgør et unødigt ressourceforbrug, og en talsmand for Hamborgs miljø- og energiforvaltning uddyber over for BBC:

- Kapslerne er ikke lette at genanvende, fordi de ofte er lavet af en blanding af plastik og aluminium.

Og det er særligt brugen af aluminium i kapslerne, der får Hamborg til at boykotte kapselmaskinerne, vurderer lektor Thomas Fruergaard Astrup fra DTU Miljø.

Aluminium bør nemlig genbruges.

- Der er et stort energiforbrug forbundet med aluminium, hvis man ikke får det samlet sammen og genanvendt. Det er en ressource, vi mister, hvis vi bare smider det ud med køkkenaffaldet, og det ryger på forbrændingen, siger han.

Dog er der mest signalværdi i det, når Hamborgs bystyre vælger at forbyde kapselmaskinerne.

I det store miljøbillede, har de nemlig ikke en afgørende betydning, mener Thomas Fruergaard Astrup.

- Hvis vi nu ser isoleret på aluminiumsforbruget, tvivler jeg på, at det ændrer det store ved aluminiumsmarkedet som sådan.

Heller ikke i Danmark, vil kaffekapsel-boykot have den store effekt, hvis nu de danske kommuner skulle få samme idé, mener DTU-lektoren.

Han har derfor svært ved at forestille sig, at danske kommunalt ansatte i fremtiden må undvære den daglige kop kapselkaffe.

- Det har jeg selvfølgelig svært ved at gætte på, men hvis kommunerne skulle gøre en forskel miljømæssigt, så var der nok andre og bedre steder, man kunne rykke på. For eksempel ved at nedsætte energiforbruget, siger Thomas Fruergaard Astrup.

Miljøskadeligt emballage har tidligere været på dagsordnen herhjemme.

Tilbage i 2014 gjorde daværende miljøminister Kirsten Brosbøl det muligt for virksomhederne at tage emballagen fra deres egne produkter tilbage med henblik på genbrug.

Det fik kaffegiganten Nespresso til at gøre det muligt at levere netop kaffekapsler tilbage i udvalgte butikker med henblik på genbrug.

/ritzau/FOKUS