Kærshovedgård forbereder sig med hegn, adgangskontrol og kameraovervågning

Alle personer på tålt ophold i Danmark skal sendes til Kærshovedgård, hvor integrationsminister Inger Støjberg har bebudet, at hun vil »utåleliggøre« de tålte ophold. På det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård er de første afviste asylansøgere flyttet ind, og centret forbereder sig nu på også at modtage de udviste kriminelle.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal huse afviste og udviste asylansøgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu bor der 36 afviste enlige asylansøgere på Kærshovedgård, der ligger omkring ti kilometer sydøst for Ikast i Midtjylland.

Det tidligere åbne fængsel er ved at blive omdannet til et udrejsecenter for afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og personer, der er udvist af landet ved en dom. Det sker som følge af regeringens asylpakke fra efteråret 2015.

Og nu har integrationsminister Inger Støjberg (V) i et interview med Politiken bebudet, at personerne på tålt ophold skal have det så »utåleligt som overhovedet muligt«.

Denne melding har Institutionschef på Kærshovedgård, Anne Marie Borggaard, ingen kommentarer til. Men når regeringens udspil med skærpede regler, sanktioner i form af fængselsstraf og fodlænke er behandlet i Folketinget, »kigger vi selvfølgelig på, hvad det vil betyde i forhold til den måde, vi håndterer beboerne på,« siger hun.

Hegn og kameradækning

Der er endnu ingen udvisningsdømte eller personer på tålt ophold på centeret. Dem forventer institutionschef, Anne Marie Borggaard, først at tage imod i løbet af august.

»For vi skal først have etableret sikringen, som består af hegn, adgangskontrol og kameradækning,« fortæller hun.

Indtil videre er der altså kun enlige afviste asylansøgere på stedet. De begyndte at flytte ind 21. marts, og centeret arbejder nu på at få etableret beskæftigelse for beboerne.

»Vi er ved at etablere et samarbejde med Røde Kors. De vil blandt andet stå for noget undervisning i for eksempel engelsk, og måske andre relevante ting, som de kan tage med sig. Og så skal beboerne være en del af den normale beskæftigelse på Kærshovedgaard, så de skal deltage i lettere vedligehold af de grønne områder og så videre,« fortæller Anne Marie Borggaard.

Krigsforbrydere og voldtægtsmænd

Helt konkret vil regeringen skærpe strafferammen for opholds- og meldepligten. I dag skal personer på tålt ophold som hovedregel overnatte på indkvarteringsstedet og melde sig dagligt. Men nu skal de også meddele myndighederne, hvis de opholder sig et andet sted fra klokken 23 om aftenen til 06 om morgenen. Og strafferammen for at overtræde pligterne skærpes fra et år til 15 måneder.

Desuden skærpes straffen for grovere overtrædelser af opholds- og meldepligten fra 40 dages fængsel til 60 dage – og i gentagne og grove tilfælde op til 9 måneders fængsel. Og så skal elektronisk fodlænke indgå som en del af denne straf, skriver Politiken.

»Det, vi har med at gøre, er krigsforbrydere, voldtægtsmænd og mordere. Det er mennesker, der ikke er ønskede i Danmark og er udvist, men som af den ene eller anden grund ikke kan blive sendt ud af Danmark. Så vi må tåle dem i Danmark, derfor er de på tålt ophold,« siger Inger Støjberg til avisen.