Kærester nægter at forsørge hinanden

En del lønmodtagere afviser ifølge kommunerne at forsørge samleveren, der er på kontanthjælp.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et nyt sæt regler pålægger kommunerne lønmodtagere at finansiere deres arbejdsløse samlever. Men det er ikke alle, der vil finde sig i at indordne sig under de nye regler, skriver Jyllands-Posten.

Som følge af kontanthjælpsreformen, der trådte i kraft i januar, skal papirløse par ellers forsørge hinanden efter devisen: Jo højere en løn, kæresten har, jo mindre kontanthjælp udbetales der.

Men en række kommuner oplever, at lønmodtageren nægter at forsørge sin partner, viser en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget til landets 94 jobcentre. 62 har svaret, og af dem har hver tredje - 34 procent - eksempler på samlevere, der afviser at forsørge den anden.

Ifølge regelsættet om gensidig forsørgelse skal kommunen udbetale kontanthjælpen og efterfølgende forsøge at kradse pengene ind hos lønmodtageren i parret. Det har en del af kommunerne også forsøgt, viser avisens rundspørge.

Nægter lønmodtageren fortsat at forsørge sin samlever, kan kommunen sende sagen til inddrivelse.

Og hos de Radikale mener arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R), at kommunerne skal køre hårdt på over for dem, der nægter at forsørge samleveren:

»Vi har netop indført den gensidige forsørgerpligt, fordi det skal være et vigtigt princip i velfærdssamfundet, at man forsørger sig selv eller alternativt bliver forsørget af ens familie,« siger han til Jyllands-Posten.

Der gives forskellige begrundelser for at afvise reglerne - blandt andet siger nogle par, at de ikke har råd til det, mens andre anfægter princippet om, at par skal være økonomisk forpligtede over for hinanden.