Kæreste til voldtaget Østerbro-løber i retten: »Jeg går i panik med det samme«

Efter et brutalt overfald en tidlig morgen i august sidste sommer var politiet ikke sikre på, at den dengang 38-årige kvinde ville overleve. Men både hun, hendes kæreste og hendes søster har onsdag vidnet i retten, hvor en 30-årig grønlandsk mand er tiltalt for voldtægt og drabsforsøg.

En kvinde i 30'erne er blev tirsdag den 16. august 2016 overfaldet på Østerbro i København. Kvinden blev fundet ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved Nordhavn og sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg omkring kl. 15, tirsdag eftermiddag. Arkivfoto fra 17. august, hvor politiet stadig ledte efter spor i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I frokostpausen har hun været forbi for at se retslokalet, inden hun skal vidne. Den kvinde, der sidste sommer blev brutalt overfaldet på Østerbro og først ni timer senere fundet af sin familie i et buskads, delvist afklædt, bevidstløs og underafkølet.

Politiet vidste ikke dengang, om den 38-årige kvinde ville overleve, men i dag er hun klar til at vidne i Københavns Byret mod en 30-årig mand fra Grønland, der er tiltalt for voldtægt af en særlig skærpende karakter og for forsøg på manddrab. Den tiltalte er blevet placeret i et tilstødende lokale, så kvinden ikke skal konfronteres med ham.

Kvinden er spinkel og sætter sig i vidneskranken efter at have samlet sig et øjeblik uden for døren. Hun fortæller om sit liv inden overfaldet, hvor arbejde fyldte rigtig meget, og hun fortæller om den morgen tirsdag 16. august 2016, hvor hun stod tidligt op og forlod lejligheden på Østerbro ved 5-tiden for at gå en tur og få frisk luft, inden hun skulle på arbejde.

»Jeg kan huske, at jeg ikke kunne finde mine nøgler, så jeg spurgte (kæresten red.) om jeg måtte låne hans. Men så fandt jeg mine egne lige ved døren.. Så kan jeg ikke huske mere. Jeg husker først noget fra halvanden måned efter,« siger hun.

Kæresten, der er indkaldt som vidne efter kvinden, fortæller, at han blev urolig, da han vågnede ved halv syv-tiden, og hun endnu ikke var kommet hjem.

»Jeg lægger mærke til med det samme, at (hun red.) ikke er kommet hjem. Jeg går i panik med det samme. Det er ikke logisk på nogen måde, at hun ikke er kommet hjem endnu, for hun skal jo videre (på arbejde red.),« fortæller han.

Kæresten ringer forgæves til hende, og går så straks afsted for at finde hende på det stisystem ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg nær Svanemøllen Station,hvor han ved, hun plejer at gå eller løbe om morgenen. Så kontakter han politi og familiemedlemmer, der hjælper med at ringe til hospitaler, for at høre om hun skulle være der, og til politiet igen, ligesom de i løbet af nogle timer kommer for at hjælpe med at lede.

Først om eftermiddagen ved 15-tiden finder de kvinden. Det er kærestens bror, der går forrest ind i et buskads.

»Han går fem meter længere, så tager han en sko op, og den kan jeg godt genkende. Det er (hendes red.) sko. Så så drejer min lillebror på hovedet og vender sig om mod mig, og jeg kan se på ham, at det her er ikke godt. Så går han ud derfra, og jeg har en fornemmelse af, at han prøver at beskytte mig, men jeg løber bare derind i fuld firspring, og jeg kan se, hun bare ligger der,« fortæller kæresten i retten.

Han satte sig ned ved hende og prøvede at berolige hende.

»Jeg havde svært ved at finde et sted på hendes krop, hvor jeg kunne ae hende, hvor hun ikke havde en rift eller (...) Jeg kunne godt fornemme, at det her var ikke godt. Hendes hoved var jo fuldstændig deformt,« fortæller han.

Adspurgt om der ellers var noget, han lagde mærke til, siger han:

»Det eneste jeg lagde mærke til, var hendes åndedræt. Det var det mest fantastiske. Sådan stille og roligt åndedræt.«

Politi og ambulance blev tilkaldt, og kvinden var efterfølgende indlagt i knap to måneder på Rigshospitalet og Hvidovre Sygehus. Herefter var dagligt til genoptræning på Center for Hjerneskadede, fortæller kvinden selv i retten. Hun havde kraniebrud, brækket næse, flere flænger i hovedet og havde fået en hjerneskade.

I starten var hendes syn også dårligere, men det er blevet bedre. Til gengæld har hun stadig lidt problemer med balanceevnen. I dag er kvinden fortsat sygemeldt, men dog i arbejdsprøvning.

Hvad angår de psykiske mén, er kvinden i dag meget sensitiv over for lyde, og hun bliver hurtigt forskrækket.

»Jeg har særlige høretelfoner, jeg bruger, når jeg går i det offetlige, for det er meget overvældende at blive meget forskrækket. Jeg er meget sensitiv over for lyde. Og socialt har jeg lidt svært ved at omgås for mange mennesker. Jeg deltager ikke i så mange..,«, siger hun og går i stå.

»Jeg er meget glad for mit arbejde, så jeg prøver at have mest mulig energi til det,« får hun tilføjet.

Ifølge politiet blev kvinden slået i hovedet og ansigtet ved stump vold, forsøgt kvalt med en snor om halsen og voldtaget.

Den tiltalte 30-årige grønlænder fortalte onsdag formiddag i retten, at han ikke rigtig kan huske noget fra gerningstidspunktet. Læs mere her.

Købehavns Politi kræver, at manden idømmes forvaring. Han nægter sig skyldig.