Kære Mogens, hvordan vil du betale fremtidens velfærd?

Du hævder, at du er uenig med Anders Fogh Rasmussen, altså uenig for alvor, ikke kun på skrømt, sådan som jeg skrev i søndags.

Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets formand, og Niels Lunde, chefredaktør, mødes til duel: <br>Er Socialdemokratiet i stand til at danne regering? Duellen foregår hver dag i Berlingske Tidende frem til fredag den 25. juni. Alle indlæg kan læses på www.berlingske.dk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad mig tage dig på ordet.

Socialdemokraterne vil en anden vej, skriver du. Hvis du vil gå en anden vej end VK-regeringen, må du have et alternativ. Et reelt alternativ, en anden måde at løse problemerne på.

Hvad er det største problem i Danmark i dag? Vi har flere problemer, det siger sig selv, men det allerstørste problem er, at en masse mennesker ikke har et arbejde, de er uden for arbejdsmarkedet - og i takt med, at vi bliver flere ældre, vokser problemet dag for dag. Hvis vi ikke får disse mennesker i gang, står vores fremtidige velfærd på spil.

Du var finansminister i årene 1993-2000, endda en stærk finansminister, men hvordan gik det i den periode?

Du skriver i dit brev i går, at »...vi skal ligesom i 90erne sørge for, at langt færre strander på dagpenge og kontanthjælp«.

Det er ganske vist rigtigt, at arbejdsløsheden faldt i de år - al respekt for det - men antallet af mennesker i den arbejdsdygtige alder, der var på passiv forsørgelse, faldt ikke ret meget. Det tal var vel omkring en million mennesker i løbet af din tid som finansminister - endda selv om økonomien havde fuld fart på i 1990erne. Er du tilfreds med det?

Du er økonom, du ved endnu bedre end jeg, at vi ikke kan opretholde vores velfærd, hvis vi ikke gør noget alvorligt i løbet af få år. Vi får ikke råd, hvis vi ikke snart gør noget, som måske nok gør ondt, men som er nødvendigt.

I går skrev du, at Socialdemokratiets svar på udfordringen fra globaliseringen og konkurrencen fra Østen er at løfte folkeskolen, uddannelserne og forskningen, og at I vil fremrykke investeringer i skoler, boliger og miljø. Og at I vil sørge for, at de lidt ældre kan få et arbejde.

Udmærket. Men det forslår som en skrædder i helvede. Og det ved du godt. Hvad er dit virkelige bud på, hvordan du vil få de mange mennesker ud af passiv forsørgelse? Og hvor vil du finde pengene til at betale fremtidens velfærd, når vi har mange flere ældre?

Jeg går ud fra, at VK-regeringens bud er klassisk borgerlig politik, det vil sige, at vi skal skabe flere arbejdspladser og øget produktion ved at sætte skatterne ned, mens de offentlige udgifter skal gøres mindre ved at spare på udgifterne til passiv forsørgelse - vi ved jo, at udgifterne til efterløn og folkepension vil vokse kraftigt de kommende år. Regeringen lurepasser ganske vist, men det er jo ikke en undskyldning for, at du også bare kan lurepasse.

Jeg spørger, fordi valget nærmer sig; derfor er det vigtigt at kende dit svar. Jeg tror, valget kommer til efteråret. Det er selvfølgelig kun et gæt, et rent gæt, men sådan som Anders Fogh Rasmussen har skruet sin forårspakke sammen, ser det sandsynligt ud. Han har rykket skattelettelserne frem, sådan at folk i andet halvår af 2004 får skattelettelsen for hele året. I løbet af efteråret vil folk opleve, at de får en stor skattelettelse; efter nytår vil folk opleve, at skattelettelsen er mindre, fordi den bliver fordelt på hele næste år. Og da forhandlingerne om den næste finanslov ser indviklede ud, kunne valget logisk komme i løbet af efteråret.

Jeg ville ønske, at du ville sænke paraderne. Læg den politiske taktik til side og giv mig dit oprigtige svar på spørgsmålet:

Hvilke af de store håndtag vil du dreje på for at få råd til at betale vores velfærd i fremtiden?

Med venlig hilsen

Niels