Kæmpeshow til hjælp for Afrika

Kendisser en masse optræder i storslået show, som TV2 og DR er gået sammen om at transmittere, for et fælles mål: Penge til de sultende på det tørkeramte Afrikas Horn.

Værterne Jes Dorph Petersen (tv) og Kim Bildsøe Lassen modtager en dreng i studiet, som selv har samlet penge ind ved at sælge sit legetøj og andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 20.00 lørdag aften ruller et indsamlingsshow til fordel for ofrene for tørkekatastrofen over skærmen på både TV2 og DR’s kanaler.

De højt profilerede TV-værter fra begge stationer, Jes Dorph-Petersen og Kim Bildsøe Lassen, er begge konferenciers ved aftenens show, og kendte danske musikere, såsom Rasmus Seebach, Nik og Jay og Sanne Salomonsen skal optræde.

I bedste indsamlingsstil sidder diverse kendisser klar ved telefonerne for at tage imod donorers opkald og penge. Bokseren Mikkel Kessler, skuespiller Trine Dyrholm og TV-vært Michael Meyerheim løfter røret, når seerne ringer under aftnens show.

TV-kanalerne tager en pause fra deres dækning af valgkampen, der blev skudt i gang i går, men mon ikke også, der dukker en enkelt partileder eller to op ved aftenens indsamling.

Pengene, der samles ind i aften, går til 12 forskellige nødhjælpsorganisationer, som alle kæmper med at hjælpe de flere millioner mennesker, der sulter på Afrikas Horn.

Det er ikke første gang, kendte ansigter stiller op for at skabe opmærksomhed om og skaffe flere penge til en sag. B.dk ser tilbage på forskellige landsindsamlinger i tidens løb.

Støt de sultende på Afrikas horn ved at gå ind på Afrika Nu. Du kan også støtte en af nødhjælpsorganisationerne direkte. Det drejer sig om Dansk Røde Kors, Unicef, Red Barnet, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp, SOS Børnebyerne, Læger Uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Adra Danmark, Caritas, IAS og Plan.

Husker du "Giv en hånd til Afrika"?. Se med her

Vandet væltede Pakistan

I sommeren 2010 oplevede Pakistan de mest voldsomme oversvømmelser i landets historie som følge af en ekstrem regntid. Mere end 14 millioner mennesker var ramt af katastrofen.

Ved Dansk Røde Kors årlige indsamling den 3. oktober 2010 planlagde man derfor at donere en god portion af pengene til de nødstedte pakistanere.

I den forbindelse genindspillede en række kunstnere ’Afrika’, sangen der også er kendt som ’Gi’ en hånd til Afrika’, som Nanna Lüders skrev i 1985. I 2010-versionen medvirker blandt andre Basim fra X-factor, Flemming Bamse Jørgensen, Martin Brygmann og Nanna Lüders selv.

Sangen skabte opmærksomhed omkring indsamlingen, hvor 190 frivillige samlede 18,8 millioner kroner ind på én dag.

Du kan se musikvideoen fra genindspilningen af Afrika-sangen nedenfor.

Jorden rystede i Haiti

For bare halvandet år siden, den 12. januar 2010, ramte et voldsomt jordskælv Haiti og smadrede på sekunder eksistensgrundlaget for millioner af haitianere.

DR lavede dengang ikke en selvstændig indsamling for ofrene, men slog den sammen med den allerede planlagte Danmarks Indsamling 2010. Danmarks Indsamlingen er en årligt tilbagevendende TV-begivenhed, hvor Danmarks Radio siden 2007 har lavet et indsamlingsshow for at støtte nødhjælp i ulande.

I 2010 var temaet Afrikas kvinder, men der kom hurtigt større fokus på jordskælvskatastrofen på Haiti, som fik en del af pengene fra indsamlingen. Over en million danskere fulgte med på DR1, da showet kørte over skærmen den 30. januar 2010 og indbragte 130 millioner kroner til Haiti og afrikanske kvinder. Kim Bildsøe Lassen var sammen med Hella Joof vært for sidste års landsindsamling. 

I samme anledning skrev den danske sanger Sys Bjerre støttesangen 'Skrøbeligt Fundament', hvor flere danske musikere sang med. Se videoen nedenfor:

Bølgen skyllede over en halv verdensdel

Tilbage i julen 2004 skete en af hvor tids nest dødelige naturkatastrofer. Et jordskælv i Det Indiske Ocean, som målte 9 på richterskalaen, startede en massiv flodbølge, der skyllede ind over Indonesien (epicenteret var tættest på øen Sumatra), Indien, Sri Lanka og Thailand.

Men flodbølgen vandet nåede også til Myanmar, Malaysia, Maldiverne og hele vejen til det afrikanske kontinent, hvor den også ramte Somalia.

Man mener, at knapt 300.000 mennesker mistede livet, og 1,5 million blev hjemløse efter katastrofen. Hele 46 danskere – mange på juleferie - mistede livet i katastrofen.

Den gang besluttede TV2 at lave et indsamlingsshow for at samle penge ind til ofrene for tsunamien. Der blev samlet tæt på 40 millioner kroner ind i løbet af det flere timer lange indsamlingsshow til fordel for ofrene for flodbølgen i Sydøstasien. Den samlede danske indsamling endte på knapt 200 millioner kroner.

Musikeren Remee skrev sammen med Nicolai og Rasmus Seebach velgørenhedssangen 'Hvor små vi er' for at støtte indsamlingen. Igen lagde flere danske musikere, som Nik og Jay og Tue West stemme og ansigt til, som du kan se i videoen herunder:

Sult i 80'ernes Afrika

Tilbage i 1980’erne hærgede den sidste større sultkatastrofe i Afrika. Den katastrofe, der finder sted på Afrikas Horn lige nu er blevet associeret og sammenlignet med sulten for snart 30 år siden. Det var den første danske støttesang, der blev indspillet, efter Røde Kors havde udskrevet en konkurrence om, hvem der kunne skrive den bedste af slagsen – inspirationen var hentet fra sange som Bob Geldorf og Midge Ures ’Do They Know It’s Christmas?’ og Michael Jackson og Lionel Richies ’We Are the World’.

Nanna Lüders vandt konkurrencen med ’Afrika’, som sangen slet og ret hedder. Alle de store 80’er stjerne synger med i sangen; Thomas Helmig, Sanne Salomonsen, Peter A.G., Lis Sørensen og mange flere. Sangen blev blandt andet spillet under ’Rock for Afrika’, en direkte TV-transmitteret koncert fra Parken i København.

Se eller gense videoen med 1985’er versionen: